Brno bude dostávat teplo z Dukovan. Horkovod má snížit závislost na Rusku

Smlouvy slavnostně podepsali zástupci obou firem v pondělí při návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) v Brně. "Je to důležitý krok k zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti," prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci.

Horkovod povede teplo z Dukovan do Brna. Sníží se tak využívání zemního plynu z Ruska. Město by podle Fialy mělo získat dlouhodobý zdroj bezemisního tepla.

"Tento projekt je tím hlavním z hlediska naší energetické koncepce," řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). "Musím zmínit projekt biomasového zdroje na dřevní štěpku, který se nyní začíná realizovat," dodala. Na plynu by město podle ní mělo být nezávislé v roce 2030.

[chooze:article;value:497390]

"Potvrzujeme si rozdělení odpovědnosti za jednotlivé části projektu, protože de facto jsou to čtyři stavby, které budou dohromady tvořit jeden celek. Dohodli jsme se, jakým způsobem budeme spolupracovat na zajištění dotačních prostředků, dále jsme si řekli, jak bude vypadat jednání o samotné smlouvě," popsal detaily smlouvy o spolupráci generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"Finální odmávnutí stavby a toho, že stavíme, bude v roce 2025, 2026 a za sedm let odteď by měla být stavba hotová," sdělil Beneš.

"Pro naši firmu je velkou odpovědností, aby dodávky byly stabilní a ceny pro zákazníky přijatelné," uvedl předseda představenstva Tepláren Brno Jiří Herman. V roce 2030 tak má být polovina tepla ve městě z Dukovan.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.