Brno bude mít jeden stavební úřad. Řada městských částí s tím nesouhlasí

Místo stavebního úřadu přímo jejich v městské části budou muset Brňané už za půl roku cestovat na jeden centrální. Nápad se ale lidem příliš nezamlouvá. Podle nich bylo stavebních úřadů málo už v aktuálním stavu a lidé z daleka budou mít dlouhou cestu. 

Vlastní stavební úřad má dnes v Brně 28 městských částí. Dvaadvacet z nich vůči záměru magistrátu nahradit je jedním centrálním vyjádřilo nesouhlas. Zastupitelé ale přesto změnu schválili.

[chooze:article;value:533599]

​"Já osobně, ale i řada dalších starostů s touhle centralizací stavebních úřadu nesouhlasíme. Nezazněl žádný relevantní argument pro centralizaci. Argumentuje se jednotným výkladem územního plánu, ale město Brno má jednotlivý výklad už teď a nefunguje to," okomentoval situaci starosta městské části Brno-Tuřany Radomír Vondra (Žijeme zde).

"Rozhodlo se pro to v návaznosti na nový stavební zákon, který stanoví, že výklad územního plánu budou provádět registrační stavební úřady. Samozřejmě dalším a nejdůležitějším prvkem je zmiňovaná digitalizace, která se skutečně lépe dá zvládnout, právě když je ze zcentralizovaného stavebního úřadu," reagoval radní pro oblast územního plánování města Brna Petr Bořecký (ANO).

[chooze:article;value:532537]

Magistrát věří, že díky centralizaci a digitalizaci bude úřad vyřizovat žádosti občanů rychleji. "Průměrně to trvá do 60 dnů. To je zákonná lhůta. To je za předpokladu, že je všechno v pořádku," prohlásil mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný. 

Nový centrální stavební úřad by měl vzniknout v bývalé budově České pošty v Orlí ulici v Brně. Odborníci se změnou ale nesouhlasí. Podle nich se přesun do centra města do půl roku nestihne.

Centralizace stavebního úřadu přinese také rušení desítek pracovních míst. Zaniknout jich má přibližně 150. Přesný počet zatím magistrát nezná. Stejně tak ani výslednou částku, na kterou celá centralizace vyjde. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.