Brno nabízí studentům neobvyklou brigádu. Mohou řídit tramvaje

Ráno na přednášky, odpoledne do kokpitu tramvaje. Student historie Marek Novotný je jeden z mála lidí v Česku, který vás bezpečně sveze tramvají a ještě si s ním fundovaně popovídáte o pádu Římské říše.

Přestože je mu teprve 22 let, díky náborovému programu dopravního podniku může sám řídit soupravu v hodnotě přes 30 milionů korun s padesáti lidmi na palubě. Přihlásil se do prázdninového kurzu a teď si na brigádách přivydělává jako řidič tramvaje.

"Říkal jsem si 'Kdy, když ne teď'. Nakonec jsem prošel všemi prohlídkami a vyšlo to," radoval se Marek. Jako student tak zažívá vtipné momenty. Občas veze třeba profesora, který mu dopoledne přednášel historii. 

[chooze:article;value:486405]

Dopravní podnik začal nabírat studentské brigádníky na prázdniny hned z několika důvodů. Vysokoškoláci jsou vzdělaní, mají ideální věk a část z nich se v podniku uchytí dlouhodobě. "Je to koncipované tak, aby si studenti udělali o prázdninách tříměsíční kurz. V létě můžou začít jezdit," vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Dopravní podnik se nesnaží získat levnou pracovní sílu, ale přilákat mladou krev. Studenti tak mají placený kurz a mohou si vydělat stejně jako řadoví zaměstnanci.

Získat nové řidiče je stále velmi složité. Trh práce neochladl ani s přicházející recesí. Dopravní podniky nabízejí vysoké náborové příspěvky, ale ani 100 tisíc není někdy dostatečná motivace. Nabízejí je nejen IT firmy, ale desítky tisíc na ruku může při nástupu dostat i montážní dělník, zaměstnanec u balící linky, nebo šikovný zámečník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.