Brusel jednal o cestě Orbána do Moskvy. Neměl náš mandát, zlobí se ministři

Téma Ukrajiny se táhlo celým pondělním jednáním ministrů zahraničí. A to hlavně v souvislosti s nedávnou cestou Viktora Orbána do Moskvy, kterou maďarský premiér označil za mírovou misi. Šéfové unijních diplomacií kvůli tomu grilovali maďarského ministra.

"Byla to uzavřená debata. Já myslím, že asi ta klíčová otázka, okolo které se to točilo, byla, jaký mírový plán je tím naším mírovým plánem. A Česko říká, že je to mírový plán prezidenta Zelenského," prohlásil k jednání šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Orbán čelí vlně kritiky mimo jiné proto, že Maďarsko předsedá Radě Evropské unie. Ta ale Orbánovi k cestě nedala žádný mandát. Řada zemí i Evropská komise se proto rozhodla bojkotovat zasedání, která se budou v Budapešti po dobu předsednictví pořádat. Tomu, že kritika od kolegů nebyla dvakrát příjemná, napovídá i to, že maďarský ministr po jednání nevystoupil.

[chooze:article;value:565978]

Jednání značně ovlivnilo i nedělní rozhodnutí Joea Bidena znovu nekandidovat na prezidenta Spojených států amerických. Rozhodnutí současné hlavy USA totiž přineslo do sedmadvacítky pořádnou nejistotu. S Bidenem se totiž pojil příslib spolupráce v rámci NATO i podpora Ukrajiny.

Některé státy se obávají víc než jiné. Polsko vyzvalo Evropskou unii, aby se do voleb ve Spojených státech vložila. A to s argumentem, že když je bude ovlivňovat Rusko, tak by to měl dělat i Brusel. Řada zemí, včetně České republiky, s tím ale nesouhlasí. "Jak už několikrát zaznělo, Evropská unie a její členské státy budou pracovat bez ohledu na to, koho si Američané zvolí," zdůraznil pak polský ministr zahraničí Radosław Sikorski.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.