Brusel rozzářil květinový koberec. Padlo na něj 650 tisíc květin

Přes dvacet tisíc lidí přilákal květinový koberec, který o víkendu ozvláštnil náměstí Grand Place. "Myslím, že je to moc hezké. Původně jsem ze Surinamu, ale sem jsem přijel z Polska. Jen tak se procházím a najednou taková krása," řekl jeden z návštěvníků.

"Letos se mi moc líbí ta modrá a hnědá. A ty kontury jsou krásné!" popsal další. "Moc krásné, moc milé!" okomentovala jiná. Možnost vidět koberec je značně časově omezená. Do Bruselu se vrací na pouhé čtyři dny. A to z jednoduchého důvodu – déle živé květiny zkrátka nevydrží.

"Květinový koberec představujeme už padesát let. Má v Belgii dlouhou tradici a snažíme se ho nechat zapsat na seznam UNESCO," sdělila radní pro kulturu, cestovní ruch a významné akce města Brusel Delphine Houbová.

[chooze:article;value:569702]

​​Letošní ročník byl výjimečný hlavně výběrem květin. V předchozích letech dominovaly begónie, letos šlo o jiřiny. Ty nabízejí více barevných možností a pomaleji vadnou. Na letošní dílo padlo 650 tisíc květin.

"Byl to šílený projekt. Musela jsem přemýšlet o tom, jak bude koberec vypadat při pohledu z věže, ale i ze země, protože ne každý návštěvník na věž vyleze," uvedla autorka květinového koberce Océane Cornilleová.

Položení koberce předcházejí měsíce příprav, samotná instalace je ale překvapivě rychlá. Na skládání koberce se podílejí hlavně dobrovolníci. Letos se jich zúčastnilo přes stovku.

"Začali jsme v sedm ráno a kolem poledne, jedné hodiny bude hotovo. Jde to rychle. Je to velký koberec, největší na světě," prohlásil manažer Koen Vonderbusch. Náměstí Grand Place krášlí toto umělecké dílo každé dva roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.