Bruslení na rybníku nebo řece. Experti řekli, jak je to letos s ledem

Mráz a sníh v předvánočním období jako by zval na zamrzlé rybníky. Na těch však může hrozit velké nebezpečí. "Všem říkáme, že v přírodě není nikdy žádná ledová plocha bezpečná. Vždy je to na vlastní nebezpečí. Tekoucí řeky absolutně nedoporučujeme," prohlásila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Bezpečné momentálně nejsou ani rybníky. Led tam nabude na síle až po minimálně deseti dnech v řadě, kdy teploty nepřekročí bod mrazu. Tloušťka ledu v takovou chvíli dosahuje přibližně deseti centimetrů. "Kdybych chtěla jít bruslit, tak musí mít led tloušťku minimálně 15 centimetrů," podotkla expertka na počasí Dagmar Honsová. Na celém území České republiky přitom mrzne teprve od pondělí. O víkendu byste tedy na rybníky radši chodit neměli.

"Existuje pravidlo, že si lidé mají vypočítat tzv. degree day. Kdyby si zprůměrovali průměrné denní teploty za poslední týden, a vyšlo by jim číslo -20, tak už alespoň mají jistotu, že se nepropadnou na okrajových částech rybníka, protože mrzne od okrajů. Lidem se tedy může zdát, že v okrajových částech je zamrzlý, pak dojdou kousek dál a tam se propadnou," dodala Honsová.

[chooze:article;value:479742]

Před podobným problémem varovala i Jakoubková. "Musíme počítat s tím, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše. Jsou tam místa přítoků, odtoků, ale i ta, kde je napadané listí a různé nečistoty. Tam může být síla ledu menší," prozradila. Problémem je i sněhová pokrývka, která nenechává led dostatečně promrznout.

Hasiči tedy doporučují vyrazit na umělá kluziště zimních stadionů nebo ta, která vznikla na prostranstvích ve městech. Tam by lidé měli chodit i v dalším týdnu. "Od pondělí půjdou teploty velmi výrazně nahoru. Zprávy nejsou pro bruslaře dobré," pokračovala Honsová. Největší šanci budou mít bruslaři na rybnících nejspíš až od poloviny ledna.

Kdybyste však nedali na rady odborníků a vyzkoušeli štěstí na vodních plochách, buďte připraveni na to, že se pod vámi může led propadnout. Pokud se tak stane, snažte se nepanikařit. "Snažte se z ledu vysoukat tzv. na tuleně. Nestoupat si a odplazit se stejnou cestou zpátky na pevninu," doporučila mluvčí hasičů.

[chooze:article;value:479221]

Ve chvíli, kdy jsme svědky takové události, zavolejte nejprve hasiče. "Teprve potom na základě vlastních sil a prostředků se pokusit tonoucího zachránit," dodala mluvčí. Faktorem je vzdálenost propadlého od souše nebo tloušťka ledu. "Spíš na led nevstupovat, nebo se plazit. Případně použít žebřík, aby se rozložila váha na větší plochu. Použít můžete i větve či další dostupné materiály poblíž," dodala mluvčí.  

Pokud však z ledové vody nezachraňujete bruslaře, ale například psa, nevyplatí se na led stoupat. "To zvíře v ledu většinou vydrží, takže neriskovat. Jestli půjde stokilový chlap zachránit 20kilového psa, který se tam probořil, tak ho ten led samozřejmě taky neunese," uzavřela Jakoubková.

Městská kluziště jsou v plném proudu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.