Brutální vedra v Jižní Americe. V Brazílii naměřili skoro 45 stupňů Celsia

Léto na jižní polokouli začíná teprve za měsíc, už teď ale v Brazílii vysoké teploty lámou rekordy. Ve městě Araçuaí na jihovýchodě země po 18 letech padl nový teplotní rekord, a to 44,8 stupně Celsia.

Teploměry ale šplhají k tropické padesátce i v dalších brazilských metropolích. A podle meteorologů bude hůř. "Je takové horko, že se to skoro nedá vydržet. Tak vysoké teploty jsme tu ještě nezažili," popsal jeden z obyvatel Sao Paula.

Kvůli zdraví nebezpečným horkům musela o víkendu odložit svůj koncert v Riu de Janeiru i populární americká zpěvačka Taylor Swift. Během čekání na koncert v úmorném horku totiž zemřela její 23letá fanynka.

[chooze:article;value:529873]

"Čekala jsem na tohle vystoupení od roku 2019. Nedokážu tomu uvěřit, už jsem byla uvnitř," postěžovala si návštěvnice koncertu. 

Extrémního horka by se ale podle expertů v budoucnu neměla obávat jen Brazílie. OSN zveřejnila novou zprávu, podle které celý svět směřuje k oteplení o téměř tři stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí. Letos teploty na všech kontinentech trhaly rekordy. To může mít podle odborníků velmi negativní vliv na lidské zdraví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.