Moderní bydlení

Brutální vražda zdravotní sestry otřásla Slovenskem. Chytla se jí krajní pravice

Zdravotní sestru Eriku podle policie pobodal mladík na Nový rok. Vraždit měl pro peníze. Oběť totiž zrovna šla od bankomatu, ve kterém si vybrala hotovost. Podezřelého policisté chytili ve vlaku v Žilině. Snažil se utéct do Česka, upozornil web tvnoviny.sk.

Osmnáctiletý Valentín žil v osadě ve východoslovenských Michalovcích se svým otčímem. Nyní je ve vazbě. "Existuje důvodná obava, že pácháním trestné činnosti by si i v budoucnosti zabezpečoval finanční prostředky pro své živobytí," poznamenala mluvčí košické prokuratury Jarmila Janová. Mladík totiž nemá práci ani jiné příjmy.

Před vraždou podle vyšetřování mladík popíjel alkohol a pronásledoval i jinou ženu, které se podařilo ukrýt. Za zavražděnou měl běžet, když ji chytil, podle policie ji bodal, dokud nespadla na zem. Následně údajně vzal mobil i peněženku a z místa utekl.

[chooze:article;value:483438]

Obyvatelé osady stanici TV Markíza řekli, že mladík je podivín, který mohl mít problémy s drogami. V kontejneru kousek od jeho domu našli zakrvácený nůž i oblečení. Jeho otčím, který tyto věci vyhodil, tvrdí, že mladík není vrah. "Kdybych věděl, že můj syn je vrah, nehodím přímé důkazy do kontejneru," prohlásil.

Policie si je ale jistá tím, že má dostatek důkazů. Podezřelého totiž zaznamenaly městské kamery. Jejich záběry policie pečlivě zkoumala. Nyní mu hrozí 25 let za mřížemi či doživotí.

Demonstrace extrémní pravice

Děsivý případ vzbudil velký zájem slovenské veřejnosti. Na městský hřbitov se s Erikou přišly rozloučit desítky lidí. "Byla empatická, snažila se pomoct, komu mohla," vzpomínal jeden z jejích kamarádů. Přišli ale i ti, kteří zavražděnou zdravotní sestřičku neznali.

Vzhledem k tomu, že podezřelý mladík je romského původu, vzbudila vražda také velký zájem slovenské extrémní pravice. Exposlanec Kotleba, který byl dříve odsouzený za projevy sympatií k neonacismu, uspořádal ve městě v neděli demonstraci. Ta ale neproběhla podle jeho plánu.

[chooze:article;value:482407]

Na shromáždění totiž dorazily stovky romských obyvatel, kteří přišli zapálit svíčky, aby uctili památku zavražděné. Tvrdí, že za čin jednotlivce nemůžou nést vinu, upozornil web týdeníku Plus 7 dní.

Na místě byl antikonfliktní tým a vše bylo pokojné, dokud na pódium nepřišel sám Kotleba. Zatímco jeho příznivci mu tleskali, přítomní Romové na něj křičeli, že je rasista. Následně náměstí opustili a k žádným střetům nedošlo. Organizátor poté shromáždění předčasně ukončil. 

Stovky Romů přišly na protest krajní pravice. Uctily památku zavražděné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.