Brutální zimní bouře zasáhla Kalifornii, čekají se až tři metry sněhu

Největší letošní sněhová bouře zasáhla téměř 500kilometrový pás hor u hranic s Nevadou plnou silou v pátek večer (v sobotu nad ránem našeho času), informovala CNN.

Policie musela uzavřít páteřní dálnici vedoucí přes pohoří do nevadského Rena, nesjízdné jsou i další silnice. Úřady obyvatele předem varovaly, aby si nakoupili zásoby a nevycházeli ven.

Známá lyžařská střediska kolem jezera Tahoe jsou mimo provoz, uzavřen byl i Yosemitský národní park. V okrese Madera řádilo podle agentury AP dokonce tornádo a poničilo místní školu.

[chooze:article;value:543649]

​Na vrcholcích hor mají o víkendu napadnout až tři metry sněhu a zuřit vichřice o síle 180 kilometrů v hodině, v nižších polohách připadne kolem metru a půl sněhu a vítr přesáhne v nárazech 100 kilometrů v hodině. V údolích na východě hor včetně Rena (po Las Vegas druhého největšího města Nevady) se očekává 30 centimetrů nového sněhu.

Odhady meteorologů hovoří o tom, že bouře zeslábne v neděli odpoledne. Má však i svá velká plus. Měla by doplnit sněhovou pokrývku, která je pětinu pod obvyklým stavem v tomto období. S ní jde ruku v ruce zásobování vodou z tajícího sněhu, na kterém jsou závislé miliony Kaliforňanů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.