Brzdily nás úřady, dálnice ale budou za 9 let hotové, říká ředitel ŘSD Mátl

Kvůli pomalé stavbě dálnic v Česku v minulých letech několikrát ředitel ŘSD Mátl prohlásil, že cítí beznaděj. V pořadu Za pět minut dvanáct ale řekl, že nyní naopak vidí budoucnost dostavby dálniční sítě čím dál víc optimisticky. "Jsem rád, že se v posledních letech situace výrazně zlepšila. Největší problém byl v tom, že prakticky neexistovaly žádné správní lhůty. Třeba i soudy neměly žádné lhůty proti odvolání proti soudním řízením v rámci jednotlivých soudních rozhodnutí," shrnuje s tím, že soudy při rozhodnutích ohledně stavebního řízení začaly dodržovat lhůtu tří měsíců, což urychluje výstavbu. 

Právě komplikovaná byrokracie podle něj neumožňuje českému státu stavět tak rychle jako třeba v Polsku nebo Rakousku. "Naše legislativa dlouhodobě nenahrávala výstavbě dopravní infrastruktury," míní. V Polsku totiž podle něj platí místy až "drsné" zákony na snadné vyvlastnění pozemků. Do letošního roku totiž vyvlastnění řešila obec s rozšířenou působností, což podle něj byla chyba. "Ty složité procesy odnětí vlastnictví státem se měly povýšit na vyšší úroveň, což se teď stalo, ty procesy budou probíhat na Dopravním a energetickém stavebním úřadě (DESÚ), a to je správná cesta," myslí si. 

[chooze:article;value:538692]

​Zmínil, že podobně musel stát čekat s připravenou výstavbou dálnice D11 mezi Trutnovem a státní hranicí. "V tuto chvíli budeme čekat na rozhodnutí úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Bohužel nás to zdržuje. Přestože bychom mohli stavbu zahájit, dojde k několikaměsíčnímu odkladu," upřesnil. 

V současnosti podle Mátla vyjde stát jeden kilometr dálnice na zhruba 300 milionů korun. "V současné době stavíme poměrně levně. Levněji než třeba před 15 lety. A levněji, než je zvykem v Evropě. Je to dáno hodně velkou konkurencí silničních staveb," vysvětluje. 

[chooze:article;value:523972]

I proto, že bude letos ŘSD hospodařit s jedním z největších rozpočtů za poslední roky, se Mátl domnívá, že by se měly dostavět některé dlouho očekávané úseky dálnic. To podle něj obhajuje i vyšší cenu dálniční známky. "Dálniční síť se neustále rozrůstá. V letošním roce to bude rekordních 120 kilometrů, přibyde nových dálnic," říká. Mezi nejočekávanější stavby patří dokončení dálnice D4 v Jihočeském kraji a obchvat Českých Budějovic. "Myslím si, že to je obrovský průlom i pro všechny, kdo cestují do Chorvatska nebo do Alp," podotýká. 

Celá páteřní dálniční síť v Česku by podle Mátla měla být hotová do roku 2033. Zbývá ale ještě dostavět zhruba 600 kilometrů dálnic. "Jsem přesvědčený, že to jsme schopni zvládnout. Pokud bude politická podpora, tak jako v tuto chvíli je, pokud se všichni budou snažit, tak za náš podnik jsem schopen říct, že jsme to schopni zvládnout a těch 9 let nám na to bude stačit," dodává. 

Testovat by se na českých dálnicích už letos mohla i nejvyšší povolená rychlost 150 kilometrů za hodinu. První dálnicí, kde řidiči budou moct šlápnout na plyn, bude ta mezi Táborem a Českými Budějovicemi. "Už na konci letošního roku bychom tam chtěli 150kilometrovou rychlost zavést," avizuje. 

Záznam celého pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.