Bubnování pro Bubny. Lidé si připomněli 82 let od prvního transportu se Židy

Ve druhé světové válce nacisté vyhladili na 17 milionů lidí, z toho asi šest milionů Židů. A právě období holokaustu si lidé připomněli na holešovickém nádraží Bubny. "Není to jen o bubnování, které se děje tady, je to i o tom, jaký to vyšle signál ven. Bubnování pro Bubny, to znamená rušení ticha mlčící většiny, pasivního přihlížení," řekl k akci dokumentarista Pavel Štingl.

V prvním transportu z Prahy bylo v roce 1941 přepraveno tisíc Židů. V následujících letech toto číslo stouplo až na 50 000. Na této akci se ovšem nebubnovalo jen pro ně.

Válka v Izraeli je sice jiným konfliktem, než vyvolalo nacistické Německo, ale stejně jako kdysi i dnes umírají civilisté. A proto se lidé rozhodli společným rytmem vyjádřit vzpomínku i protest k násilí, kterého jsme v současné době svědky. Návštěvníci akce oslovení televizí Nova uváděli, že dění v Izraeli považují za hrozné a jsou s Izraelem.

[chooze:article;value:525592]

​Kromě hudebního programu byla součástí akce i setkání se vzácnými hosty. Jedním z nich byla například 92letá Eva Erbenová, která přežila Osvětim i pochod smrti. "Tady na tomto místě jsme 11. prosince 1941 přišli s kufrem a tady jsme stáli a spali na zemi a nevěděli co a jak, přijali jsme to jako náš osud," popisovala Erbenová.

Cílem organizátorů bylo nejen uctít památku obětí, ale také, jak říkají, dát veřejnosti možnost vyjádřit hlasitý názor na tiché přihlížení k věcem, které se stát neměly a dít nemají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.