Moderní bydlení

Buď NATO, nebo jaderné zbraně, žádá Zelenskyj. Putin přišel s mrazivou reakcí

"Buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, které jí poskytnou ochranu, nebo se musí stát součástí nějaké aliance. A kromě NATO žádnou jinou podobně efektivní alianci neznáme," řekl podle deníku The Telegraph ve čtvrtek Zelenskyj na setkání s evropskými státníky v Bruselu.

Takové prohlášení se ale neobešlo bez ruské odpovědi. "Toto je velmi nebezpečná provokace," uvedl ruský prezident v pátek při setkání s novináři zemí BRICS podle webu The Moscow Times. "Každý krok tímto směrem bude následovat odpovídající reakce," pokračoval.

[chooze:article;value:579251]

​"Vyrobit jaderné zbraně v moderním světě není obtížné. Nevím, jestli je toho Ukrajina schopna nyní, pro dnešní Ukrajinu to není tak snadné, ale obecně platí, že to není žádný velký problém," doplnil Putin s tím, že Rusko "za žádných okolností" nedovolí, aby napadená země zbraně získala.

Zelenskyj o jaderných zbraních mluvil v souvislosti s tzv. Budapešťským memorandem. Na jeho základě se Ukrajina v roce 1994 vzdala třetího největšího světového jaderného arzenálu. Ten zdědila po Sovětském svazu.

[chooze:article;value:579231]

​Výměnou za odzbrojení dostala bezpečnostní záruky od USA, Spojeného království a Ruska. "Která z těchto jaderných mocností trpěla? Všechny? Ne. Jen Ukrajina," vyčítal, jak uvádí web Politico. Rusko podle něj dohodu, dle které mělo respektovat územní celistvost a nezávislost Ukrajiny, "porušilo".

Ukrajinský prezident i na jednání v Bruselu stupňuje tlak na přijetí jeho mírového plánu. Jeho prvním bodem má být právě členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci. Spojenci jsou ale zatím velmi opatrní a nedávají žádné konkrétní sliby.

Jednání o Ukrajině v Bruselu pro TN Live rozebral analytik Oldřich Bureš (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.