Bude to bolet, ale musí to být, říká Fiala. Bez důchodové reformy nastane peklo

Důchodová reforma byla jedním z hlavních témat, o kterých premiér Fiala hovořil v sobotních Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily na svém facebookovém profilu. Zdůraznil, že pokud by vláda reformu důchodového systému neprovedla, lidé, kterým je v současnosti méně než 40 let, by přišli o garanci důstojných penzí.

"Žijeme déle, což je úžasná věc, ale znamená to také to, že více lidí delší dobu pobírá důchod. Aby toto mohlo fungovat, musí být dostatek lidí, kteří ze svých mezd odvádí do systému peníze. Jejich podíl se ale zmenšuje. Když nic neuděláme, každý rok nám bude vzrůstat dluh a za chvíli se stane, že na to už nebudeme mít. Podle odhadů kolem roku 2050 by deficit na důchodech mohl být 300 miliard korun, a to už nikdo nezaplatí," varoval Fiala.

[chooze:article;value:489612]

​Základní parametry důchodové reformy by se lidé podle něj měli dozvědět na jaře. Vláda zatím její podobu ani neprojednávala, podle Fialy se teprve pracuje na jednotlivých návrzích a nejlepším řešení. Informace, které se dostávají do veřejného prostoru, jsou pouze doporučení expertů, která ale nikdo neschválil.

V tuto chvíli tak například není jasné, jaký bude finální věk odchodu do důchodu, ačkoliv se v posledních dnech ve společnosti řeší hranice 68 let. "Závisí to na tom, jak upravíme další parametry reformy," objasnil předseda vlády. Opět ale zdůraznil, že pro lidi, kteří už mají o věku odchodu rozhodnuto, se nic nemění. 

​"Platí, že do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do 65 let. Nehrozí to, co ve Francii, kde to zvýšili v krátké době. Pokud zvýšíme věk odchodu, tak se to bude týkat těch, kteří půjdou do penze nejdříve okolo roku 2040. Nedotkne se to těch, kterým se důchod už blíží," vysvětlil premiér.

[chooze:article;value:490167]

Odbory kvůli důchodové reformě hrozí protestními akcemi. Nelíbí se jim především to, že s nimi vláda nediskutuje, v Česku podle nich chybí sociální dialog. "Postrádáme analýzu současného i budoucího stavu. Vláda udělala chyby ve veřejných financích, které chce nyní přenést na důchodce," zkritizoval vládu na páteční tiskové konferenci odborů jejich předseda Josef Středula.

V dubnu by podle Fialy mělo být jasno i úsporných opatřeních, která mají za cíl snížit státní dluh a stabilizovat rozpočet. "Není to příjemné, bude to bolet. Proto k tomu předchozí vláda neměla odvahu. Nemůžeme pokračovat v rekordním zaslužování. Čím později přistoupíme k rozumnějšímu rozpočtu, tím to bude nebezpečnější pro tuto zemi," řekl.

Více o chystané důchodové reformě se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.