Budíte se uprostřed noci a už neusnete? Odborníci radí, co dělat

Pro to, že se uprostřed noci probudíte a nemůžete už usnout, existuje spousta důvodů, upozornila pro Fox News expertka na spánek Biquan Luoová.

Jedním z hlavních důvodů jsou stres a úzkosti, nepohodlí a bolest či nějaké problémy v okolí jako například hluk nebo příliš vysoké či naopak nízké teploty. Probouzení v noci způsobují také spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou. "K přerušovanému spánku může vést také porušení přirozeného spánkového cyklu," sdělila Luoová. 

Lidem, kteří se v noci budí, doporučila progresivní svalovou relaxaci, dechová cvičení nebo použít přístroj na bílý šum. "Pokud nedokážete usnout po deseti až 15 minutách, je čas vypadnout z postele," poradila expertka. "Zkuste se doma přesunout na klidné a pohodlné místo, například na gauč. Věnujte se klidné, málo stimulující činnosti, jako je například čtení knihy, dokud se vám nebude chtít spát. Pak se vraťte do postele," doplnila.

[chooze:article;value:532631]

Rozhodně byste se neměli dívat uprostřed noci do telefonu nebo na hodinky. Kontrolování času je jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouští. "Zvýší to stres a bude se vám hůře usínat," varovala expertka. Zároveň vás mobil může příliš zaujmout.

Dalším způsobem, jak se probouzení v noci vyhnout, je snažit se každé ráno vstávat ve stejný čas. Dále je dobré brát melatonin, trávit méně času na světle, změnit čas, kdy jíte jídlo, častěji cvičit a omezit kofein.

Jak poznáte, že máte problémy se spánkem?

Dle SleepFoundation.org je dobrým znamením pro váš spánek, pokud se vám daří usnout do 30 minut od doby, co si lehnete do postele, noc prospíte bez toho, aniž byste se budili, pokud se vzbudíte, jste schopni do 20 minut znovu usnout, ráno se cítíte odpočatí a zregenerovaní.

V případě, že jedno nebo více z těchto kritérií nesplňujete, je možné, že váš spánek není dostatečně kvalitní a bylo by dobré zamyslet se nad nápravou.  

[chooze:article;value:530712]

Co může pomoct

Existuje několik tipů, jak si svůj spánek zkvalitnit. Důležité je, aby vaše ložnice byla v dostatečně temném a chladném prostředí (termostat nastavte na přibližně 18 °C), zatáhněte záclony a žaluzie. Pomoci může i bílý šum.  

Přestaňte se koukat na veškerá zařízení, která generují modré světlo, jako je televize, telefon nebo monitor počítače alespoň 30 minut předtím, než jdete spát. Modré světlo nutí váš mozek si myslet, že je den.  

Pomoct vám může i nastavení spánkového režimu. Choďte spát a buďte se každý den ve stejný čas. Zároveň se ujistěte, že budete moci spát minimálně sedm hodin. Navyknete svůj mozek na to, kdy je čas spát. Usnout pak pro vás bude jednodušší.  

Omezte konzumaci kofeinu a alkoholu. Obě tyto látky zůstávají v těle poměrně dlouho a mohou tak negativně ovlivnit váš spánkový režim. Nepijte kávu ani alkohol nejméně tři hodiny předtím, než půjdete spát.  

[chooze:article;value:527664]

Vytvořte si spánkový rituál, který vám pomůže se uvolnit a mentálně připravit na to, že je čas jít do postele. Napusťte si horkou vanu, poslechněte si audioknihu nebo přečtěte knihu normální. Zkrátka se zaměřte na činnosti, které vám pomáhají se uklidnit a zbavit stresu.  

Pokud by i poté, co dodržíte všechna doporučení, problémy se spánkem přetrvávaly, nebojte se kontaktovat svého lékaře a svěřte se mu se svými problémy.

Odborníci zjistili, že záleží i na tom, jaké aplikace před spaním člověk používá (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.