Buďte v obraze: Kolik elektřiny „žere“ vaše pračka nebo myčka?

Wattmetr je užitečný nástroj, který slouží k měření spotřeby elektrické energie v domácnosti. Ukáže vám aktuální spotřebu elektřiny ve wattech (W). To ale není všechno. Wattmetrem snadno změříte spotřebu elektřiny v čase, obvykle v kilowatthodinách (kWh). U většiny wattmetrů si navíc můžete nastavit také cenu za kilowatthodinu a přístroj vám pak může vyhodnocovat spotřebu přímo v korunách.

Wattmetr prostě připojíte do zásuvky

Používání běžných wattmetrů je velmi jednoduché a měření s nimi nevyžaduje žádné elektrotechnické znalosti. Wattmetr připojíte mezi zásuvku a zástrčku spotřebiče, a jakmile spotřebič zapnete, uvidíte jeho aktuální energetické nároky. Pokud navíc spustíte měření v čase, po skončení zjistíte i spotřebu elektřiny v kilowatthodinách a třeba i korunách.

Zdá se vám to složité? Pomůžeme vám pár příklady, jak wattmetr doma používat:

  1. Zapněte wattmetr do zásuvky, do něj zapojte zástrčku od rychlovarné konvice a dejte ohřívat vodu na kafe. Wattmetr vám zobrazí aktuální spotřebu rychlovarné konvice například 1700 wattů.
  2. Udělejte to samé jako v předchozím bodě, ale hned jako první krok stiskněte tlačítko záznamu spotřeby (které to je, najdete v návodu). Přístroj pak bude měřit nejen aktuální spotřebu, ale také vám ukáže, kolik kWh elektřiny ohřátí vody spotřebovalo a kolik vás to stálo. Může to být třeba 0,14 kWh a 0,80 Kč.

Přístroj koupíte v každém elektru

Před použitím wattmetru je samozřejmě dobré si pečlivě prostudovat návod. Důležitý je například údaj o rozsahu měření – nejčastěji od 2 do zhruba 3 500 W. Dražší wattmetry zpravidla nabízejí větší rozsah měření a možnost měření dalších elektrických veličin, jako je napětí a proud.

A kde wattmetr seženete? V každém lepším elektru za zhruba tři stovky. Když víte, jak na to, je šetření energiemi hračka.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.