Bulharsko a Rumunsko oficiálně vstoupily do schengenského prostoru

Bulharsko a Rumunsko vstoupily oficiálně do schengenského prostoru v neděli 31. března. A to po 17 letech od doby, co se staly členskými státy Evropské unie. Kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích s ostatními zeměmi Schengenu tak končí.  

"Je to důležitý den. Bulharsko a Rumunsko se připojují k schengenské rodině. Vítám zrušení kontrol na vnitřních a vzdušných námořních hranicích," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Je to velký úspěch pro obě země a historický okamžik pro schengenský prostor – největší prostor volného pohybu na světě. Společně budujeme silnější a jednotnější Evropu pro všechny naše občany," dodala.

[chooze:article;value:548778]

Do Rumunska i Bulharska se tak z pražského Letiště Václava Havla nově dostanete z Terminálu 2, ze kterého se odbavují lety právě do zemí schengenského prostoru. "Lety do/z Bulharska a Rumunska budou od 31. března nově operovány z Terminálu 2, a to z důvodu vstupu obou zemí do schengenského prostoru," informovalo letiště.

Pozemní kontroly pro ovšem nadále zůstávají. Bulharsko a Rumunsko totiž do schengenského prostoru vstoupily jen částečně. Stále se čeká na to, až jednomyslné rozhodnutí o zrušení kontrol osob také na vnitřních pozemních hranicích přijme Evropská rada.

Na začátku loňského roku vstoupilo do Schengenu také Chorvatsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.