Bydlení je pro mladé lidi nedostupné. Na vysoké hypotéky často nedosáhnou

Tereza a Kryštof jsou mladí pracující lidé, kteří jako jedni z mnoha zatím nemají přístup k cenově dostupnému bydlení. "My už s přítelkyní docela dlouho přemýšlíme o společném domě, ale chceme si vzít hypotéku. Nedávno jsme se dívali na úrokové sazby a docela jsme se zděsili, protože ty sazby v téhle době jsou fakt vysoké. Říkali jsme si, že počkáme rok dva, než to klesne," řekl Kryštof.

[chooze:article;value:535297]

"Zatím to je dost nereálné, si něco ušetřit tady v Praze. Přítel pracuje, já teda také. Museli bychom si vzít hypotéku, což je pro nás nepředstavitelné se takhle zadlužit. Budeme muset přemýšlet dál, jestli náhodou nepůjdeme k rodičům a šetřit," popsala svou situaci Tereza. "Obecně je potřeba si i pro ty nejlevnější byty připravit řádově miliony korun," upozornil ekonom David Marek.

Našetřit si takové peníze je pro spoustu mladých lidí zatím naprosto nereálné. Pak tu jsou ale i třeba studenti, kteří spořit ještě ani nezačali, a to třeba kvůli velkým výdajům na živobytí. "Ten systém v současnosti je opravdu tak napjatý z hlediska té nedostupnosti, že ani brzké šetření nemusí stačit," vysvětlil sociolog Tomáš Samec.

[chooze:article;value:535740]

Někteří proto uvažují nad hypotékou, na kterou si ale musí našetřit minimálně 20 procent z hodnoty pořizované nemovitosti. "Pokud si mladí lidé počkají, tak se úrokové sazby budou v nejbližších měsících snižovat a hypotéky budou opět dostupnější," pronesl Marek.

Podle ekonomů je ale důležité zvážit, zda se vůbec vyplatí bydlet ve vlastním, nebo raději v nájmu, který je prý třeba v zahraničí oblíbenější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.