Bydlení v Česku má být dostupnější. Vláda představila čtyři projekty

Čtyři formy pomoci v pondělí představili ministři v čele s předsedou vlády. Dostupné nájemní bydlení by mělo pomoci až dvěma milionům lidí. Jednou z forem, které vláda představila, je výstavba bytů přímo obcemi za podpory státu.

"Druhá forma bude odkup už hotových bytů ze strany obcí. Třetí bude ta, že města budou stavět byty ve spolupráci se stavebními firmami. Čtvrtý model bude výstavba ze strany developera," řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS).

"Nájemní bydlení bude poskytováno za dlouhodobě levnější nájmy, na které dosáhnou i lidé ze střední třídy, kteří nevlastní nemovitost určenou k bydlení," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:557483]

Ministerstvo financí navíc připravilo cenovou mapu, která eviduje výši nájemného v bytech podle katastrálního území. "Budeme vycházet z podkladů a nabídek na všech realitních serverech a také z informací, které jsou důležité pro stanovování toho nájemného – cen nemovitosti, pohybu lidí mezi zaměstnáním a domovem," sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Konkrétní projekty už některé obce a kraje spustily. "V současné době máme v rozvoji projekt, který se týká výstavby 31 nájemních bytů. Tam čerpáme 25 %, rozpočet tam je přibližně 95 milionů korun," uvedl Jiří Robenek (Piráti), zlínský radní pro oblast bydlení.  

Pomoci se spuštěním projektů mají také regionální centra. "Města a obce se do nich mohou hlásit se svými projekty a cílem je, aby ty projekty dotáhly do konce, aby mohly jít pro zvýhodněné financování," řekl Daniel Ryšávka, ředitel Státního fondu podpory investic.  

[chooze:article;value:553709]

Podle opozice je podpora dostupného bydlení důležitá. Celý projekt prý ale vyvolává i otazníky. "Ještě nemáme pořádně v realizaci stavební zákon, pak jsou tam další problémy. Finanční nástroje zpochybnili náměstci průmyslu a financí na rozpočtovém výboru," uvedla Klára Dostálová (ANO), místopředsedkyně poslanecké sněmovny.

Vláda teď jedná i o zákonu o podpoře bydlení. Uvnitř koalice se ale řeší jednotlivé parametry, na kterých zatím není shoda. Podle premiéra by měl normu kabinet schválit ještě před začátkem letních prázdnin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.