Bydlení v ČR bude ještě více nedostupné. Do hry vstupují energetické štítky

Do roku 2030 budou muset všechny obytné budovy v Evropské unii splňovat alespoň energetickou třídu D, později pravidla ještě přitvrdí. Nejprve však bude obchodování s energeticky náročnějšími budovami znevýhodněné. Například lidé, kteří si budou chtít koupit dům s horším energetickým štítkem, budou "potrestáni" vyšším úrokem hypotéky.

"Zatím pro to není stanoveno nějaké pevné datum, ale určitě bych tuto věc nevnímal zcela negativně. Spíše to bude vypadat tak, že domy s nižší energetickou náročností budou zvýhodněny. Banky mají v tomto směru nad sebou ten největší bič," vysvětluje pro TN.cz Milan Roček ze společnosti Dataligence zabývající se mimo jiné analýzami realitního trhu.

[chooze:article;value:502935]

​"Banky jsou různými regulatorními pravidly motivovány k tomu, aby poskytovaly výhodnější úvěry pro nemovitosti, které jsou energeticky méně náročné. A je to velmi podobné jako s rizikovým kapitálem. Energeticky více náročné domy jsou vnímány jako rizikový kapitál, a proto můžeme očekávat, že lidé budou muset k financování použít větší podíl vlastního financování," dodává Roček.

Uhlíkově neutrální bydlení

V oblasti bydlení chystá Evropská unie zavádění velkých změn postupně. Vše má směřovat k takzvanému uhlíkově neutrálnímu bydlení, které nebude k vytápění potřebovat žádné neobnovitelné zdroje energií, jako je plyn, uhlí či elektrická energie vyrobená pomocí fosilních paliv. Celý harmonogram chystaných změn popisuje podrobně například web Evropské komise.

"Tyto aktivity cílí na zlepšení energetické šetrnosti budov. Všechny mají mít od roku 2050 nulovou uhlíkovou stopu. Důležité je, jak se všechny tyto věci projeví v naší legislativě. Tedy například ve stavebním zákoně," vysvětluje pro TN.cz Marie Mocková z Asociace rozvoje realitního trhu.

[chooze:article;value:521187]

​Energetické štítky budov mají stupnici od A do G. Nejúspornější je přitom stupeň A. Vliv má například roční úroveň spotřeby energie, a to hlavně té z neobnovitelných zdrojů. Evropská unie směřuje k tomu, aby všechny obytné domy měly například do roku 2030 energetický štítek skupiny D.

Jejich spotřeba energie se pohybuje mezi 166 a 220 kWh/mza rok. Jen při letmém pohledu na české realitní servery je vidět, že převažují inzeráty nemovitostí s energetickým štítkem G.

Drahé účty za energie

Energetickou náročnost budovy dokládá její průkaz energetické náročnosti, ten většinou vychází z energetického auditu objektu. Kromě zmíněné možnosti různých úrokových sazeb pro hypotéky je také možné, že bude složitější prodat či pronajmout byt či dům s horším energetickým štítkem. Případní zájemci by mimo jiné museli zaplatit více za vytápění.

Některé západoevropské země už přistoupily k různým legislativním omezením obchodování s energeticky náročnějšími nemovitostmi. Je otázkou, jaký by takové opatření mělo vliv na realitní trh v Česku. Ten momentálně zmítá krize související mimo jiné s vysokými úrokovými sazbami u hypoték.

Ceny nemovitostí klesají. Nastal pravý čas na jejich nákup, tvrdí odborníci (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.