Byla to velká chyba. Premiér Fiala tvrdě zkritizoval ministra Jurečku

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je v posledních dnech pod tlakem, aby na svou funkci rezignoval. Důvodem jsou události kolem vánočního večírku konaného v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Jurečka v době, kdy na pražské fakultě probíhal útok střelce, který si vyžádal 14 obětí a 25 zraněných, slavil se svými podřízenými v budově ministerstva. Jeho vysvětlování, že se o události dozvěděl pozdě, moc lidí nepřesvědčilo.

Premiér Fiala před úterním odletem do Indie celou záležitost označil jako "velkou chybu". S Jurečkou prý v sobotu mluvil a omluva, která od něj zazněla, je podle Fialy správné řešení. "To jednání na ministerstvu bylo naprosto nesprávné vyhodnocení situace. Označil bych to jako přinejmenším velmi necitlivé," uvedl Fiala.

[chooze:article;value:536317]

​Za Jurečku se ale postavil. "Všichni víme, že to byla chyba. Pro mě je důležité, že to ví Marian Jurečka a podle toho postupuje," dodal s tím, že Jurečka podle něj chyby lituje. Tím by Fiala celou věc uzavřel.

Rozhodnou lidovci

Celostátní výbor lidovců, který má 39 členů, se mimořádně sejde v úterý večer. Původně měl jednat koncem ledna. Na novém termínu se v neděli shodlo předsednictvo strany. 

Jurečka sám na něm ale nebude aktivně podávat návrh usnesení, které by mohlo vést k jeho odvolání. Plánuje ale nabídnout dostatečné vysvětlení svých kroků. "Předpokládám, že na základě té mé informace mě podpoří, abych dělal práci ministra práce a sociálních věcí," zmínil Jurečka.

Na celou tiskovou konferenci premiéra Petra Fialy se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.