Bylo rozdělení Československa správné? U Čechů je to půl na půl. ANKETA

Že bylo rozdělení Československa správné, si podle průzkumu Medianu myslelo v prosinci letošního roku jen 47 % oslovených Čechů. O procentní bod více respondentů mělo na rozdělení negativní názor, 5 % pak uvedlo odpověď "nevím". Naopak na Slovensku rozdělení podpořily necelé dvě třetiny dotázaných (62 %), za nesprávné to považuje 33 % oslovených a 5 % uvedlo, že neví, uvedla Česká televize.

V obou zemích ale silně převažuje pocit, že o rozdělení se mělo rozhodovat v referendu, v Česku si to myslí 76 % oslovených, na Slovensku tato možnost získala dokonce ještě o 10 procentních bodů více.

Referendum byl ale jako politickou chybu vnímal sociolog Václav Hřích z agentury AKO, která podobný průzkum vypracovala pro Tiskovou agenturu Slovenské republiky (TASR). "Nevím, jak by se vyhodnocovalo referendum o rozdělení, kdyby dopadlo jinak na Slovensku a jinak v Česku," upozornil podle webu TVNoviny.sk Hřích.

[chooze:poll;value:3fa21fc53e9430ec1b1c44764d8861d4ec0c1a67;layout:tn_nova]

​Z průzkumu pro TASR vyšla trochu jiná data. Agentura se lidí ptala na to, jestli rozdělení Československa považují za přínos. Že je určitě nebo spíše přínosem, odpovědělo 45,8 % oslovených, naopak že spíše nebo určitě není přínosem pak uvedlo 44,6 %, zbytek odmítl odpovědět či uvedl, že neví.

Podle sociologa mají větší sentiment po společném státu zástupci starší generace. "Osobní zkušenost s tímto tématem mají čtyřicátníci a starší, pro mladší to je něco jako Slovenské národní povstání, něco z minulosti, o čem se učí v knihách. Jejich názor je zprostředkovaný, nezažili to dusno předtím, všechny ty pomlčkové války, ani to, co se dělo 1. ledna na náměstích," připomněl Hřích.

[chooze:article;value:481726]

Slováci v Česku Čechům nevadí

Z průzkumu pro veřejnoprávní média také vyplynulo, že 71 % Čechů nevadí, že v České republice žije řada Slováků, kteří zde pracují nebo studují. Podle dalších 15 % jsou dokonce nepostradatelní pro českou ekonomiku. Naopak 12 % uvedlo, že "zabírají místo našim lidem".

To na Slovensku z odchodů místních občanů do Česka moc nadšení nejsou, 68 % oslovených uvedlo, že to vnímá jako problém, pro necelou třetinu to pak problém není.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.