Byt se v Česku shání těžko. Ceny navíc zase začínají růst

Až milion lidí může v Česku přijít o bydlení. Rostou nájmy i ceny nemovitostí. Jen v hlavním městě se to týká zhruba 200 tisíc Pražanů.

"Víme o růstu cen, který byl za posledních pět let v podstatě dvojnásobný. Víme, že za stejné období nájmy rostly o 30 procent," uvedl vedoucí kampaně Praha – město pro život Václav Orcígr.

"Loni bylo dokončeno 6 400 bytů a ta roční potřeba, když se započítá ten deficit, je asi 10 tisíc bytů. Proto pracujeme i na těch městských bytech, ale podporujeme i koordinaci soukromých," sdělil náměstek pražského primátora pro územní rozvoj a plán Petr Hlaváček (STAN).

[chooze:article;value:541028]

"Mnoho let trvá, než se postaví nový byt, pak na to má vliv samozřejmě skutečnost, že z více než 700 tisíc bytů v Praze je zhruba 100 tisíc neobydlených," poznamenal ekonom Petr Studnička.

Poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku. To podle realitních kanceláří znamená jediné. Ceny bydlení rozhodně klesat nebudou. Naopak.

"Situace se výrazně změnila. Zájem o nemovitosti vzrostl, a to jak u bytů, tak i u rodinných domů, začínáme vidět, že ceny začínají zase růst," řekl realitní makléř Vladimír Zuzák. "Cena těch oblíbených bytů je nad 100 tisíc za metr čtvereční," dodal makléř Radomíř Kočí.

[chooze:article;value:541359]

Ceny rostou po celé republice. V Jihomoravském kraji se metr čtvereční prodává za zhruba 81 tisíc, ve Středočeském kraji za více než 68 tisíc a v Pardubickém za skoro 60 tisíc.

Nahrávají tomu také dostupnější půjčky. Česká národní banka snižuje úrokové sazby. "Levnější hypotéky přilákají více zájemců a vyšší poptávka po nákupu nemovitostí pak zase zvýší ceny nemovitostí. Což zase bude snižovat dostupnost vlastnického bydlení," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Podle ekonomů se trend hned tak nezmění a zájem i ceny zejména v žádaných lokalitách rozhodně nebudou klesat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.