Byt v Brně vyměnil za rozpadlý zámek. A pustil se do rekonstrukce

Miloš Dempír toužil po vlastním zámku a sen si skutečně splnil. Před čtyřmi lety koupil ruinu historické budovy a pustil se do rekonstrukce.

"Přáním bylo zachránit památku, kterou nikdo nechce. Tak jsem prodal byt v Brně a za peníze, které jsem získal, jsem koupil zámek," popsal pro TV Nova majitel zámku Miloš Dempír. Majitel tehdy ruinu koupil za čtyři miliony korun a opravy by chtěl dokončit do deseti let.

[chooze:article;value:551466]

V sobotu se poprvé mohli podívat dovnitř i návštěvníci. Původně šlo o tvrz z 16. století, kterou postupně vlastnily známé šlechtické rody, až se v 50. letech dostala do rukou státu, který tam udělal byty a zámek začal chátrat.​

Obnovu zámku ocenili i návštěvníci. "Bylo to hrozný a teď je to super," řekla jedna návštěvnice. "Budou renovovat i zahrady, do budoucna se sem určitě vrátíme," doplnila další. "Kdyby se toho neujal nový kastelán, tak by to asi spadlo," uzavřel návštěvník zámku.

V Česku je okolo 500 hradů a zámků v soukromých rukách. Více než polovina jich je veřejně přístupná. Mezi ty známější soukromé památky patří například hrady Houska a Kost, ze zámků jsou to Lobkovice nebo Luhačovice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.