Být zdravotní sestrou není pro každého. Potřebují empatii i vysokou odbornost

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně na jednotce intenzivní a resuscitační peče pro novorozence v neděli ráno bojovali o život předčasně narozeného půlkilového miminka. "Je to oddělení, kde se odehrávají ty nejsilnější příběhy, kde vzniká ta největší láska a kde vznikají velmi silná pouta," uvedla staniční sestra Marcela Pumprlová.

Být zdravotní sestrou je prý řehole. Pečovat o nemocné nebo zraněné, to rozhodně není práce pro každého. "Potřebují vysokou odbornost, potřebují empatii, musí zvládat práci pod tlakem, ale také být připraveny na akutní situace," doplnila.

Dříve pro práci sestry stačila střední zdravotnická škola, dnes si ale musí v nemocnicích vzdělání doplňovat. "Spousta z nás má minimálně vyšší zdravotnickou školu nebo vysokou školu. Na jednotce intenzivní péče, jako je ta naše, máme vlastně i specializační studium, takže je v tom trošku takový chaos," řekla dětská sestra Martina Králíková.

[chooze:article;value:512463]

​Zdravotnický personál, který v nemocnici potkáte, se rozděluje do několika kategorií. Sanitář například manipuluje s biologickým a zdravotnickým materiálem. Ošetřovatel třeba pomáhá pacientům s jídlem nebo hygienou, praktická sestra má kompetence téměř jako všeobecná sestra, oproti ní ale nesmí například zavádět injekce přímo do žil. Jednotlivé profese jsou závislé na vzdělání.

Průměrně si všeobecná sestra v České republice i s přesčasy vydělá měsíčně 54 033 korun. Oproti roku 2010 je jich dnes ale v českém zdravotnictví o tři tisíce méně. A tak jsou podobně jako lékaři v práci častěji.

"Když se podíváte na věkové složení těch jednotlivých sester, tak zjistíte, že v příštích pěti letech by z těch 84 tisíc sester mohlo odejít do penze až 11 tisíc," uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

"Nemáme jenom pondělí až pátek pracovní den, ale chodíme pátky, svátky, víkendy, prostě kdy je potřeba," doplnila Králíková. Ta pracuje v nemocnici už 27 let. I přesto, že je to práce náročná, tak by prý neměnila. Jde dle ní o srdeční záležitost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.