Bytů je v Česku dost, kupovat je ale nemá kdo. Jsou stále příliš drahé

Šestadvacetiletý Matěj si chtěl koupit vlastní byt. Doba mu ale nepřeje. "Doufal jsem, že když byly sazby hypoték nahoře, tak ceny bytů půjdou dolů. Ale to se nestalo. Ta cena klesla strašně málo," uvedl mladý muž.

Takových lidí je po Česku řada. Kvůli nepříznivým podmínkám, tedy vysokým cenám a hypotékám, utrpěl realitní trh a prodalo se nejméně bytů a domů za posledních devět let. Bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů dokonce o 17 procent. Téměř o pětinu se propadl také prodej chat a chalup. A ve srovnání s rokem 2021 ten loňský vyšel ještě hůře, kdy byly prodeje rekordní.

"Je to kvůli tomu, že vrostly úrokové sazby, pokud lidi musí platit více za hypotéku, je logické, že se do koupi nehrnou," řekl ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:541028]

​​Nejžádanější dispozice bytů byly 2+1 a 2+kk, tvořily v průměru 44 procent všech prodejů. "Klienti, pokud se rozhodli koupit, tak ustupovali ze svých požadavků, nekupovali 70 metrů, ale třeba 60 metrů, nebyly to samostatné domy nebo řadovky," popsal současnou situace realitní makléř Jan Martina.

"Lidé vyčkávali, až budou nižší hypotéky, bohužel zapomínali, že až se sníží hypotéky, tak se zvýší cena, takže nakonec na tom nemusí ušetřit," dodal ekonom Bartoň.

Podle ekonomů by se situace na hypotečním trhu mohla letos uklidnit. Očekávají, že by základní úroková sazba mohla klesnout ke čtyřem, možná dokonce třem procentům. Česká národní banka ji snížila podruhé po sobě, a to o půl procentního bodu na 6,25 procenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.