Bývalého filmového magnáta Weinsteina převezli po šokujícím rozsudku do nemocnice

Dvaasedmdesátiletý Weinstein, producent oscarových trháků Pulp Fiction či Zamilovaný Shakespeare, je podle jeho právníka Arthura Aidala zdravotně "tak trochu troska", uvedla agentura AP. Konkrétní důvod hospitalizace nesdělil.

V nemocnici Weinsteina čeká série vyšetření. Mezi jeho neduhy patří problémy se srdcem a očima, cukrovka či spánkové apnoe. Po mentální stránce je dle právníka zcela v pořádku a uvažování má ostré jako břitva.

Spoluzakladatel společnosti Miramax se stal hlavním terčem hnutí MeToo před sedmi lety, z deliktů ho nařklo na 80 žen, podle kterých zneužíval svého vlivu, když je vylákal na soukromé schůzky a sexuálně napadl. K soudu se však dostalo jen několik málo případů.

[chooze:article;value:432318]

​V prvním z procesů odsoudil soud v New Yorku před čtyřmi roky roky Weinsteina ke 23letému trestu odnětí svobody za znásilnění začínající herečky a vynucený orální sex s televizní a filmovou asistentkou. Ve čtvrtek však bývalý producent uspěl s odvoláním a zdejší nejvyšší soud verdikt i trest zrušil a nařídil nový proces.

Důvodem byla hlavně skutečnost, že soudce ve snaze vykreslit obraz sexuálního predátora připustil výpověď několika žen, z jejichž sexuálního napadení Weinstein obviněn nebyl. Tím byla podle nejvyššího soudu nepřípustně ovlivněna porota. Šokující rozhodnutí přijal soud poměrem 4 ku 3 hlasům, uvedla NBC.

[chooze:article;value:364657]

​Není zdaleka jisté, zda se nový proces vůbec uskuteční. Závisí to na tom, zda budou obě poškozené ženy ochotné znovu podstoupit martyrium projednávání intimních detailů sexuálního napadení, při němž jim už minule Weinsteinovi právníci připravili peklo na zemi. Jedna z žen už o tom vyjádřila pochybnosti.

Weinstein mohl být od čtvrtka k nelibosti nejen celého hnutí MeToo na svobodě, nebýt druhého rozsudku v Kalifornii, který ho za znásilnění italské herečky a modelky poslal před více než rokem na 16 let do vězení. I tomto případě se Weinstein odvolal, po celou dobu tvrdí, že všechny ženy s ním měly sex dobrovolně.

Někdejšího filmového magnáta Weinsteina odsoudili za další znásilnění. Reportáž o soudu v Kalifornii (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.