Bývalí disidenti kvůli nízkým penzím drží hladovku. Jurečka nakonec ustoupil

Od pátku drží před Úřadem vlády protestní hladovku někdejší disident a člen Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) Jiří Gruntorád. Řediteli vydavatelství Libri prohibiti vadí, že stát vyměřil mnoha bojovníkům proti totalitnímu režimu před rokem 1989 na stáří nízké penze. Například písničkář Karel "Charlie" Soukup měl údajně zamítnutý nárok na důchod a jako příklad uvádí i zesnulou chartistku Danu Němcovou, která měla mít ve stáří důchod zpočátku pouze ve výši čtyř tisíc korun. 

"Nyní již nejde o starobní důchod Karla Soukupa, ale o morální integritu celé vlády. Myslím, že požadavek na odstoupení Mariana Jurečky z funkce ministra je přiměřený situaci, a pokud je schopen reflektovat své počínání, vyhoví mi," napsal Gruntorád v dopise svým přátelům. Nízké důchody pro disidenty považuje za vlekoucí se problém českého státu a neschvaluje údajně nedostatečnou politiku kabinetu Petra Fialy (ODS).  

V pondělí ministr Jurečka uvedl, že Soukupovi nakonec má stát přiznat průměrný důchod. "Rozhodl jsem o tom, aby Karlu Soukupovi byl přiznán průměrný důchod stejně jako účastníkům třetího odboje, jak to říká zákon už od roku 2011. Zároveň jsem zadal České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ), aby znovu prověřila všechny žádosti, které dorazily na ČSSZ a MPSV na zmírnění zákona u osob, které byly perzekuovány komunistickým režimem, aby znovu posoudily tyto žádosti," sdělil na tiskové konferenci. 

Výše důchodů pro bývalé odpůrce režimu je tak nízká proto, že byli disidenti často ve vězení, nemohli pracovat nebo je režim donutil emigrovat. "Ne každý z jejich osudů se pohodlně vejde do příslušných tabulek, ne každý z nich je objektivně schopen doložit dávné skutečnosti ovlivňující jejich současné zajištění od státu. Represi, kterou utrpěli, je však schopen doložit každý z nich," píší v otevřeném dopisu na podporu hladovky jeho přátelé v čele se signatářem Charty 77 Petrem Pospíchalem. Jeho protest v neděli podpořil aktivista a ředitel spolku Šalamoun John Bok, kterému je 78 let a také začal držet hladovku. 

Za protestujícím 71letým Gruntorádem po několika výzvách přišel i ministr práce Marian Jurečka, se kterým ale nakladatel odmítl řešit kompromis a sdělil mu, že počká až na jeho nástupce. Uvedl, že mu přijde absurdní, že zmírnění zákona ohledně nízké penze pro Karla Soukupa ministerstvo zamítlo a odkázalo ho na to, aby využil příslušných sociálních dávek. 

Podle informací webu Aktuálně.cz začalo tento týden ministerstvo práce situaci řešit a mělo by případ Karla Soukupa znovu prošetřit i kvůli tomu, že většinu života žil disident mimo území České republiky. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v pondělí uvedl, že vedení úřadu považuje výši důchodů za "historickou křivdu" a je třeba situaci zlepšit. Zároveň se zástupci ÚSTR domnívají, že není vhodné přesouvat zodpovědnost jen na Jurečku, a připomněli, že dříve v této souvislosti připravili s ministerstvem zákon, který měl zajistit snížení důchodů komunistickým prominentům. 

[chooze:article;value:499134]

Další disidenti se na podporu protestu proti nízkým důchodům pro lidi, které perzekvoval komunistický režim, později postavili v otevřeném dopise. "Kdyby jim stát věnoval tolik tolerance a velkorysosti, jaké se dodnes těší mnozí z jejich někdejších pronásledovatelů, nebylo by radikálních protestů vůbec třeba. Příležitost k nápravě tu je a my doufáme, že ji zodpovědní představitelé státu a příslušné úřady nepromarní. Přestože máme obavy o zdraví obou protestujících, jejich rozhodnutí chápeme a jsme připraveni napomoci tomu, aby mohli svůj protest co nejdříve ukončit," napsali v neděli jeho podporovatelé, mezi kterými je dokumentaristka Olga Sommerová nebo bývalá mluvčí Charty 77 Věra Roubalová. 

Jurečka o změnách důchodů: Hranice odchodu se bude stále posouvat (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.