Bývalý americký prezident Jimmy Carter chce dožít doma, nemocnici odmítl

"Po sérii krátkých pobytů v nemocnici se dnes bývalý americký prezident Jimmy Carter rozhodl strávit zbývající čas doma se svou rodinou a namísto dalších lékařských zákroků podstoupit hospicovou péči. Má plnou podporu své rodiny a lékařského týmu,“ uvedla v sobotu podle televize CBS Carterova nadace.

Exprezident se uchýlil do svého domu v rodném městečku Plains v Georgii ležícím asi 200 kilometrů od Atlanty. Žije zde od nepaměti s manželkou Rosalynn, svoji jsou už 76 let.

[chooze:article;value:434750]

​V roce 2015 Carterovi odstranili malý rakovinný nádor na játrech. Po roce 2019 byl několikrát hospitalizován kvůli pádům a dalším zdravotním komplikacím.

O víkendu se několik členů rodiny vypravilo do Plains, aby bývalého prezidenta navštívili. "Včera jsem viděl oba své prarodiče," uvedl podle agentury AP vnuk Jason Carter. "Jsou v klidu a jejich domov je jako vždy plný lásky. Děkuji všem za milá slova."

Demokrat Jimmy Carter se stal v letech 1977 až 1981 devětatřicátým prezidentem USA, ve volebním klání porazil Geralda Forda. V roce 2002 získal Nobelovu cenu míru. Je nejdéle žijícím prezidentem v historii země, když v dlouhověkosti překonal George Bushe staršího, který zesnul v 94 letech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.