Bývalý prezident USA Jimmy Carter slaví 100. narozeniny. Zemi vedl od roku 1977

Demokrat Jimmy Carter zastával jako 39. prezident USA jedno funkční období. Po odchodu z Bílého domu v roce 1981 si vybral roli vyjednavače ve světových konfliktech a angažoval se v mírových iniciativách od Haiti až po Severní Koreu.

Jeho zásluhy na poli lidských práv mu v roce 2002 přinesly Nobelovu cenu za mír. Je zároveň nejstarším žijícím americkým exprezidentem v historii. K jeho stým narozeninám mu popřál například dosluhující prezident Joe Biden.

"Pane prezidente, jménem celé rodiny Bidenů a amerického lidu – všechno nejlepší ke stým narozeninám. Pane prezidente, vždy jste byl morální silou naší země a světa. To jsem pochopil už jako mladý senátor, a proto jsem Vás podpořil," uvedl Biden.

[chooze:article;value:529985]

​Jimmyho manželka Rosalynn zemřela loni v listopadu, bylo jí 96 let. "Rosalynn byla mou partnerkou ve všem, čeho jsem dosáhl. Moudře mě vedla a povzbuzovala, když jsem to potřeboval. Dokud byla Rosalynn na světě, věděl jsem, že mě někdo miluje a podporuje," pronesl Jimmy Carter.

Po odchodu z prezidentského úřadu Carter v roce 1982 založil s manželkou humanitární středisko, které nese jeho jméno – Carter Center. Středisko pomáhá v různých zemích při nastolování demokratického systému, při pořádání svobodných voleb a dozoru nad jejich průběhem.

V roce 2015 Carter přiznal, že trpí rakovinou kůže, která se rozšířila do jater a mozku. Loni v únoru oznámil, že odmítl další lékařské zákroky a zahájil domácí paliativní péči.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.