Bývalý velitel čeká velké problémy Ruska. Ani vítězství na frontě nemusí stačit

Girkin čas od času vystoupí na svých sociálních sítích, kde se pouští do kritiky ruského postupu na Ukrajině. Od začátku invaze volal po tvrdém postupu vůči napadenému státu. Teď očekává, že se Rusko dostane do velkých problémů.

Ve své internetové show řešil, jestli v podmínkách Putinovského Ruska povede porážka na Ukrajině k rozpadu země. Video z jeho vystoupení na twitteru zveřejnil poradce na ukrajinském ministerstvu vnitra Anton Geraščenko. "Já si nemyslím, že Rusko před tím, než začnou nepokoje v zemi, prohraje na Ukrajině. Jsou to právě nepokoje v Ruské federaci, které mohou vést k porážce na Ukrajině," varuje Girkin.

"Ano, jednotlivé porážky na frontě mohou být rozbuškou, a to už příští rok, k nepokojům a pokusům svrhnout prezidenta, udělat puč," řekl bývalý ministr obrany ruských separatistů s tím, že ale nevěří, že by jinak dokázala ukrajinská armáda tu ruskou na Ukrajině rozdrtit. Podle Girkina se to Ukrajincům nepovede ani v případě, že se na jejich straně do války pustí Poláci, což uvádí jako jednu z možností.

[chooze:article;value:481666]

"Ale když ruská veřejnost začne být extrémně nespokojená se zdlouhavou, krvavou a nepochopitelnou válkou, která má nepochopitelné cíle a je bez ideologie, když do toho naše vláda vnese ještě zmatek, tak ano, pak mohou nepřátelé začít vítězit na všech frontách,“ bojí se Girkin.

Ukrajinský portál TT Info si všiml jiné části Girkinova vystoupení. "Nevylučuji nějakou intervenci ze strany některé ze zemí NATO, možná Polska. Je možné, že Rumunsko nějak zasáhne směrem k Podněstří (region Moldavska ovládaný proruskými separatisty, pozn. red.). Nevylučuji ani intervenci, třeba ve formě provokací, u Turecka, které společně s Ázerbájdžánem vyčistí zbytky Náhorního Karabachu,“ připomněl Girkin boje o kavkazský region, které Tureckem podporovaný Ázerbájdžán svádí s ruským spojencem Arménií.

Dobré zprávy nemá ani pro ruskou armádu na Ukrajině. "Nejenže v roce 2023 nepadne, ale bude ještě silnější díky přílivu lidí a zbraní ze zemí NATO," věří Girkin.

[chooze:article;value:481654]

Z přítele se stane nepřítel

A Girkinovy chmurné předpovědi nekončí. Obavy má také o budoucnost vztahu mezi Ruskem a Kazachstánem. "Je to pro nás další fronta, která se může objevit každou chvílí. Kazachstán otevřeně manévruje do tábora našich nepřátel a soupeřů," uvedl.

„"Příští rok očekávám, že se Kazachstán rovnou přesune mezi nepřátele Ruské federace, nebo že spíš tu cestu dokončí. A nemůžu vyloučit střety na hranici s Kazachstánem. V každém případě tam prudce přibývá rusofobie, je to tak celý rok a v tom příštím se to jen zintenzivní a způsobí to další napětí v už tak vypjatých vztazích mezi Ruskou federací a Kazachstánem," varuje v dalším videu, které z jeho show na svém twitteru zveřejnil Geraščenko.

Dvaapadesátiletý Girkin je veteránem sovětské a ruské armády. Zúčastnil se válek v Podněstří, v Bosně a v Čečensku. Sloužil také v tajné službě FSB. Hrál klíčovou roli ve snažení proruských separatistů o odtržení regionu od Ukrajiny a připojení k Rusku. Zastával pozici ministra obrany Doněcké lidové republiky a Novoruska. Pak byl ale v srpnu 2014 odvolán ze všech funkcí a vrátil se do Moskvy. V listopadu letošního roku jej soud v Haagu poslal na doživotí do vězení kvůli podílu na sestřelení malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou. Zemřelo při tom 298 lidí. Girkin a další lidé ale byli souzeni v nepřítomnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal o další pomoci v USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.