Bžoch: Politici by se neměli fotit s izraelskou vlajkou, narážel na Síkelu

Někteří čeští politici se k zahraničním otázkám často vyjadřují velmi radikálně a nezůstává to bez povšimnutí opozice, která členy vládních stran kritizuje. Česká republika stoji v popředí protiruské koalice kvůli válce na Ukrajině a na Blízkém východě zase podporuje odvetné kroky Jeruzaléma po útocích Hamásu na Izrael ze 7. října.

Když se na půdě Valného shromáždění OSN hlasovalo o humanitárním příměří v Gaze, Česko bylo mezi pouhými čtrnácti zeměmi světa, které byly proti. "Stydím se za OSN. Podle mého názoru nemá Česká republika v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní práva na sebeobranu, co pohledávat, vystupme," uvedla pak na sociálních sítí ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

[chooze:article;value:527448]

​Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na to ve studiu televize Nova reagoval tím, že nejde o oficiální postoj české vlády a pozici České republiky to na půdě OSN neovlivnilo. Téma našeho vystoupení z této organizace není na stole. "Je to politická debata a takto to vnímají i v zahraničí," uvedl. Podotkl však, že s ministryní Černochovou o jejích výrocích jednal a ještě si s ní promluví.

​Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová k tomu před týdnem v pořadu Za pět minut dvanáct uvedla, že by politici ve večerních hodinách raději na sociální sítě vůbec neměli vstupovat.

Kritikou v aktuálním vydání nešetřil ani poslanec Jaroslav Bžoch (ANO), jenž je též stínovým ministrem zahraničí. "Neukazuje nás to v dobrém světle a na mezinárodním poli se stáváme nedůvěryhodnými partnery," prohlásil. On sám by byl rád, kdyby se České republika se svými kroky v mezinárodních otázkách držela zpět.

[chooze:article;value:527443]

​"Pokud bereme Izrael jako našeho zahraničního partnera a přítele, tak se musíme bavit rovněž o věcech, které tak hezké nejsou. Izrael samozřejmě naši podporu má. Pokud ale nebude řešit případy, kdy i radikální Židé napadají Palestince, tak je to samozřejmě také špatně," uvedl stínový ministr zahraničí.

A pozastavil se nad jednáním ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN). "Když se politici fotí s izraelskými vlajkami, než mají cestovat do arabské země, tak je to špatně. Ministr Síkela kvůli tomu nepojede do Saudské Arábie," dodal Bžoch. Síkela tam měl mimo jiné jednat o dodávkách ropy pro Českou republiku.

Ministr Lipavský uvedl, že k současným prioritám české vlády patří na Bízkém východě záchrana našich občanů. „Co se týče Gazy, jsme ve spojení s jedenácti osobami, které projevily zájem o evakuaci,“ uvedl šéf české diplomacie. Osm z nich má české občanství. O dalších třech Černínský palác zjišťuje podrobnosti a repatriace všech závisí na souhlasu Egypta.

Na celý pořad se podívejte tady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.