Čápi jsou poslové jara. Na některá místa v Česku se už vrátili

Podle staré pranostiky "na svatého Řehoře čáp letí přes moře" by čápi měli v těchto dnech teprve opouštět Afriku. Ale několik okřídlených jedinců tady hnízdí už teď, a to především na západě Čech. "Obvykle první čáp, který se na jaře objeví, je čáp v Chebu," říká ornitoložka Gabriela Dobruská.

"U nás na západě Čech je ten trend takový, že čápi létají ve dvou vlnách. Ti, co letí první, co přilítávají úplně nejdřív, to jsou většinou ptáci, co zimují v sousedním Německu. Nebo to jsou čápi, kteří přilétávají ze Španělska, ze španělských skládek a přilétávají první, v prvních vlnách, protože to mají de facto za rohem," říká ornitolog Karel Makoň.

[chooze:article;value:462202]

​Čápi přilétají pravidelně na přelomu března a dubna. A nejčastěji hnízdí na komínech. "Čáp je odjakživa symbol jara, plodnosti a samozřejmě nositelem dětí. Je hlavně znám z toho důvodů, že se přizpůsobil změnám v krajině a začal hnízdit v blízkosti lidských sídel," dodává Makoň.

Najdou se ale místa, která čápi během zimy neopouštějí vůbec. Celoroční pohled na takzvané posly jara si užívají například v Dobřanech u Plzně. "U nás jsou poslové každého ročního období, protože už půl druhé dekády tady hnízdí celoročně," vysvětluje starosta Dobřan Martin Sobotka. "Tady vždycky byly celý rok. Ti mladí odletí a ty starý tady jsou pořád," dodává.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.