Čápi si staví hnízda z odpadu. Mohou si tím ublížit, varují ochránci zvířat

Na Orlickoústecku fouká tak, že se lidé na plošině trochu bojí, ale už se rozhodli, že čápům pomohou. Prý jsou to obrovští bordeláři. "Někde našli síť z balíku sena, do které se mládě okamžitě zamotalo," potvrdil Milan Oppa ze Záchranné stanice Pasíčka.

Čapí rodiče poprvé přiletěli do areálu střední automobilní školy v Ústí nad Orlicí v roce 2011. "Udělali si hnízdo na druhém komíně, který používáme, tak jsme museli hnízdo, když odletěli, přesunout," uvedl zástupce ředitele Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí Karel Beran. Ale vrátili se a teď je studenti každoročně vyhlížejí v půlce března.

[chooze:article;value:533911]

​O osmdesát kilometrů dál v Ronově nad Doubravou táhl na komín jiný čáp igelit. Je to ale na hnízdo nejméně vhodný materiál. Dešťová voda rychle vytvoří z igelitu malý bazén a hrozí, že se v něm mláďata mohou utopit.

"K záchraně mláďat tak pomáhají web kamery. A kvůli hromadění nepořádku občas vznikají i velmi úsměvná videa. V Příboru jeden čáp druhého obalil špinavým papírem tak důkladně, že z něj během minuty byla mumie," řekl ochranář přírody Dalibor Zvoník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.