Čaputová se v Praze setkala s Pavlem. Na Národní třídě položila květiny

Do Prahy se prezidentka na oficiální návštěvu po čase vrátila i se svým partnerem Jurajem Rizmanem. Po soukromém jednání s prezidentem Petrem Pavlem se oba prezidentské páry zúčastnily i pracovního oběda. 

"Vždy si máme co říct. Zvlášť v této pohnuté době. Ať už jsou to vnitropolitická, nebo geopolitická témata, je jich opravdu spousta. I včetně připravovaného setkání států V4. Ale úplně platí to, co vždy opakuji a na čem se s panem prezidentem shodneme. Naše vztahy jsou mimořádné, blízké a věřím, že to tak zůstane," řekla Čaputová před zahájením setkání. 

"Máme vždy mnoho témat, o kterých se chceme a máme bavit. S žádnou zemí nemáme tak blízké vztahy jako se Slovenskem a máme ty nejlepší předpoklady pro jejich další pokračování, protože je to v našem společném zájmu," prohlásil naopak po jednání s se svým protějškem český prezident prezident Petr Pavel. 

[chooze:article;value:508128]

V předvečer pátečního státního svátku 17. listopadu, který slaví Češi jako Den boje za svobodu a demokracii a připomínají si události let 1939 i sametové revoluce 1989, pak Slovenská hlava státu u památníku na Národní třídě položila kytici. Tato akce vzbudila velký zájem veřejnosti a na místě se vytvořila tlačenice.

"Jsem ráda, že 16. listopadu, v předvečer výročí sametové revoluce, můžu být v Praze. Jde o jeden z největších svátků našich novodobých dějin a je naším společným dílem. Stále z něj čerpáme. Vznikly tehdy základy naší demokracie," prohlásila následně Čaputová.

"Před 34 lety zde stáli lidé proti totalitě plné lží, propagandy a násilí. Byli sjednocení a vyzbrojeni onou havlovskou pravdou a láskou. A pokud jim tyto hodnoty stačily k vítězství demokracie, věřím, že budou stačit i k jejímu ubránění," dodala. 

Podobnou cestu absolvovala slovenská prezidentka i vloni, když se po setkání s tehdy končícím prezidentem Milošem Zemanem vypravila na Národní třídu, kde se poklonila u památníku sametové revoluce. 

Zuzana Čaputová ve funkci prezidentky skončí příští rok. Letos v červnu oznámila, že se o druhé období už nebude ucházet. "Vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost. Dokončím tedy poslední rok svého mandátu a má služba v této funkci bude naplněná," prohlásila tehdy. Řekla však, že nechce, aby její rozhodnutí bylo vykládáno tak, že by se se slušností nedalo uspět.

Čaputová jmenovala slovenskou vládu: Potřebujeme posílení společenské soudržnosti (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.