Čarodějnice se pálí na stovkách míst po celém Česku. Hasiči jsou v pohotovosti

Na pálení čarodejnic hasiči v Praze nedrží nějaké zvlášť posílené služby. Například loni zasahovali jen u dvou případů. Přesto nejen v metropoli nabádají veřejnost k opatrnosti. "Máme na adrese https://paleni.izscr.cz/ webovou aplikaci. Tam je takzvaná ohlašovna požárů. Správně by tam lidé měli dopředu pálení oznámit. A totéž lze i telefonicky," upozornil pro TN.cz mluvčí pražských hasičů Daniel Fík.

[chooze:article;value:501889]

Jakých chyb se lidé při pálení ohňů dopouštějí nejčastěji?

Důležité je, aby ohně byly v bezpečné vzdálenosti od suchých a lesních porostů. Nebezpečné mohou být například i stohy slámy. Na správném umístění ohně hodně záleží. Neměly by samozřejmě být ohroženy ani žádné domy či hospodářské objekty. Z velkých ohňů odlétají jiskry, které mohou například zažehnout střechy.

Co by pro svou bezpečnost měli udělat ti, kteří se pálení přímo účastní?

Do ohně by se neměly lít žádné vysoce hořlavé kapaliny. Lidé často chtějí ohně zapálit nějak efektivně. Použijí třeba benzín či naftu a to nemusí dopadnout dobře.

Je možné ohně pálit například za silného větru?

Na povětrnostních podmínkách samozřejmě hodně záleží. Po směru větru rozhodně nesmí být žádná budova nebo suchý porost.

Nyní máme po vydatných deštích, takže porosty by suché být neměly…

Poslední dva dny ale bylo celkem pěkné počasí a na některých místech už je sucho. Případný požár se může šířit opravdu velmi rychle.

[chooze:article;value:461312]

Co když se oheň lidem vymkne z ruky?

To už je nutné urychleně volat na linku 150 nebo 112. A pokud je to v silách těch lidí, kteří jsou přítomni, tak se snažit alespoň zabránit v šíření toho požáru. Z hlediska ochrany vlastního zdraví tu situaci ale musí každý sám vyhodnotit.

Míváte na pálení čarodějnic hodně falešných poplachů?

Je to tak. Proto máme na adrese https://paleni.izscr.cz/ webovou aplikaci. Tam je takzvaná ohlašovna požárů. Správně by tam měli lidé z celé ČR dopředu to pálení oznámit. A totéž lze i telefonicky. V tuto chvíli máme jen v Praze nahlášeno 208 pálení. A jedná se hlavně o okrajové části metropole. Když nám někdo nahlásí požár, tak si snadno můžeme ověřit, jestli v daném místě bylo nahlášeno pálení. Také máme na oznamovatele po telefonní číslo. Snadno si například ověříme, jestli se ta situace nějak nevymkla kontrole. Můžeme tak mimo jiné zabránit falešným výjezdům.

Máte na čarodějnice nějak posílené služby?

Ne. Nebývá nás víc ve výjezdových jednotkách ani na operačním středisku.

Kolik tedy máte na pálení čarodějnic v Praze sloužících hasičů?

Je jich okolo dvou stovek na deseti výjezdových stanicích. Do toho ale nepočítáme jednotku z Pražského hradu. Ta nespadá pod krajské ředitelství a je přímo pod generálním ředitelstvím. Při nějaké součinnosti ale k zásahům vyjíždět může. V Praze spolupracujeme také s 35 dobrovolnými jednotkami. Z nich má část pohotovost i na čarodějnice.  

 Paní učitelky v Kroměříži se proměnily v čarodějnice a standardní nebyla ani výuka (4/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.