Čas máte jen do konce roku. Desetitisíce nemovitostí mohou propadnout státu

[chooze:gallery;value:31903]

K letošnímu únoru je v českém katastru nemovitostí 147 tisíc pozemků a 3 555 budov s nevyjasněnými vlastníky. "Letošní rok je v souladu s občanským zákoníkem posledním, kdy se mohou skuteční vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva. Doporučuji proto všem nahlédnout do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na našich webových stránkách a zkontrolovat, zda předkům nebo jim samotným nepatří nemovitost, o které nevěděli," uvedla generální ředitelka Kateřina Arajmu.

"Nedostatečně identifikovaného vlastníka má nemovitost buď v případě, že nemá zapsaného žádného vlastníka (není zapsána na žádný list vlastnictví), nebo vlastníka v katastru sice zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci. Většina zápisů tohoto druhu v katastru nemovitostí pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně, a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec," vysvětlil ÚZSVM.

[chooze:article;value:504283]

Počty pozemků a budov s nedostatečně identifikovanými vlastníky podle území:

​Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových od roku 2014 vyřešil vlastníky celkem u asi 52 tisíc nemovitostí. Ve dvou třetinách případů vlastník už nežil. V dokumentu níže sepsal ÚZSVM postup, podle kterého se lidé mohou přihlásit o své pozemky:

[chooze:document;value:d71a03cc-7cc6-4cc4-880e-7e73c35b85cd]

​Podívejte se na reportáž TV Nova z loňského prosince o kontrolách na katastru nemovitostí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.