Časová osa útoku na filozofickou fakultu. Jak kroky policie vidí univerzita

Univerzita Karlova zveřejnila výpovědi svých zaměstnanců týkající se vražedného útoku střelce na filozofické fakultě z 21. prosince. Dokumenty zveřejněné Ústředním krizovým štábem univerzity na stránkách školy mají pomoci zodpovědět otázky veřejnosti týkající se průběhu onoho osudného odpoledne.

Podle policie měly na hlavní budovu fakulty ve 13:22 dorazit dvě tříčlenné policejní hlídky, ke kterým se měl následně připojit také kriminalista. Ve 13:32 pak měli policisté v domě studenta na Kladensku najít nástražné výbušné zařízení, které jim potvrdilo jeho nebezpečnost. Rozhodli proto o vyslání dalších jednotek do terénu, včetně zásahovky.

13:30

Přibližně o půl druhé odpoledne dorazili podle vrátných do hlavní budovy fakulty tři policisté a ukázali jim fotografie hledaného studenta. Vrátné následně požádali, aby je v případě, že se v budově tento člověk objeví, kontaktovali. Důvod jim prý ale neřekli.

Okolo šel také proděkan fakulty Daniel Berounský. "Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují. Jeden z nich ukázal na mobilu fotografii hledaného muže a řekl, že se k fakultě asi blíží a je asi psychicky narušený a může být nebezpečný. Ptal se, jestli jsme ho neviděli. Odpověděl jsem mu, že ne. Řekl jsem jim, že paní děkanka je nyní s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za námi přijít. Policista na tuto nabídku nijak nereagoval," tvrdí.

[chooze:article;value:536413]

13:40

"Během zasedání kolegia jsem se na vyzvání paní děkanky vrátil zpátky k policistovi, abych zjistil podrobněji, co se děje. Policista mi ukázal v mobilu fotografii hledaného s informací, že hrozí riziko jeho vniknutí do budovy a že může být ozbrojen. Já jsem řekl, že ho neznám a neviděl jsem ho. Následně jsem policistu informoval, že kolegium paní děkanky zasedá v prvním patře a že v případě potřeby jsme okamžitě k dispozici. Policista vzal informaci na vědomí," uvedl další proděkan Jakub Rákosník.

Prakticky paralelně se o hledaném studentovi zbylí policisté informovali na Zahraničním oddělení FF UK, kde si vyfotili jeho fotografii. Zároveň je tamní pracovníci poslali na Ústav světových dějin.

Na sekretariátu ústavu chtěli policisté znát rozvrh hledaného studenta. Potřebu informací přitom odůvodňovali tím, že by se mohlo jednat o psychicky narušeného studenta se sebevražednými sklony. Zaměstnanec se podíval do Studijního informačního systému a sdělil jim, že by mu měla začínat výuka ve 14:10 v Celetné ulici.

[chooze:article;value:536251]

14:00

Podle bezpečnostní agentury dorazili policisté ze speciální pořádkové jednotky do Celetné ulice přibližně ve dvě hodiny odpoledne s tím, že "hledají určitou osobu".

14:20

Pátrání policistů ale pokračovalo i v hlavní budově filozofické fakulty na Palackého náměstí.

"Když jsem vstupoval do budovy FF UK cestou do práce, asi ve 14:00 až 14:20, oslovili mne dva uniformovaní policisté, kteří mi ukázali fotku s informací, že se jedná o ozbrojeného sebevraha," tvrdí jeden ze zaměstnanců Knihovny Jana Palacha, která se nachází v suterénu hlavní budovy fakulty.

"Protože jsem se obával, že by mohl být u nás v knihovně, zavedl jsem je do knihovny, kterou jsem s nimi prohledával. Ujistili jsme se, že se hledaná osoba nenachází ani v knihovně, ani na toaletách. Policisté několik málo dalších minut studenta hledali, pak se vydali, nevím kam. O tom, že policisté tuto osobu hledají, jsem informoval kolegy na výpůjčním pultu," dodal knihovník.

[chooze:article;value:535358]

14:30

"Někdy těsně před 14:30 přišel člověk v civilu, ukázal průkaz a ptal se, jestli mu můžu říct rozvrh nějakého studenta z historie. Žádné konkrétní jméno neřekl. Tak jsem mu řekl, že rozvrh mu říct neumím, ale ať zkusí Oddělení informačních systémů (OIS). Našel jsem mu stránku s kontakty na OIS na webu, on si ji vyfotil a odešel. Pokud vím, nikdo OIS nekontaktoval," tvrdí pak zaměstnanec studijního oddělení v hlavní budově fakulty.

Poté měli policisté hlavní budovu opustit. Podle policie to bylo proto, že podle zjištěných indicií bylo nejpravděpodobnější, že bude student v budově na Celetné. "Policisté tam nezůstali z toho důvodu, že měli jasně dané, kde se střelec může nacházet," prohlásil ředitel pražské policie Petr Matějček.

Policisté také zamířili na rektorát na Ovocném trhu. "Do kanceláře ve čtvrtém patře v budově přišli dva policisté v civilu. Zeptali se mě na jméno, chtěli občanku a pak mi na mobilu ukázali fotografii studenta, pravděpodobně ze Studentského informačního systému, a zeptali se mě, zda jej neznám. Odpověděl jsem, že ne. Následně se mě zeptali, jestli je všechno v pořádku. Odpověděl jsem, že ano, a oni odešli," uvedl zaměstnanec rektorátu s tím, že později věc oznámil kvestorovi (tedy hospodáři).

[chooze:article;value:534345]

14:50

Před třetí hodinou přichází na rektorát kvestor. "Na vrátnici byla přítomna policie. Položil jsem jim dotaz, co tam dělají. Jeden ze tří přítomných policistů mě informoval, že hledají studenta UK a že může vzniknout nebezpečná situace. Odmítli odpovědět na můj dotaz, o co se jedná. Během diskuze s policií jsem se zeptal na případnou evakuaci. Policie ji doporučila," vypověděl s tím, že následně mu zavolal zaměstnanec z rektorátu.

Kvestor skutečně evakuaci budovy v Celetné nařídil. Když se ale policie zeptal, jestli informovali i bezpečnostní odbor rektorátu univerzity, odpověď byla podle něj negativní.

Přibližně v tu samou dobu začala střelba v hlavní budově fakulty.

"Ozvaly se dunivé rány a křik z horních pater. Protože jsem si nebyl jistý, zda se střelec nenachází v přízemí, zamezil jsem návštěvníkům opustit knihovnu. Poté jsme s kolegy celou knihovnu zamkli a návštěvníky evakuovali do studovny bez oken, kde jsme očekávali příchod policie a vyvedení z budovy," popsal moment zaměstnanec knihovny.

"Po ukončení kolegia ve 14:52 jsem v místnosti zůstala já a dvě asistentky. Chystaly jsme se přemístit na vánoční zpívání v prvním patře. Pan proděkan Rákosník se vypravil do čtvrtého patra pro věci do kanceláře. Paní tajemnice Filipová šla na Osobní oddělení dořešit úkoly plynoucí ze zasedání kolegia," vybavuje si pak děkanka fakulty Eva Lehečková.

"Před začátkem zpívání do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve čtvrtém patře a ve zjevném rozrušení a volal, že se tam něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi," popsala dále.

"Pověřila jsem sekretářku, ta volala v 14:59 linku 158. Bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, ať nám pošlou jednotky. Já jsem se snažila uklidnit kolegu, který chodil po místnosti a byl ve zjevném šoku," tvrdí Lehečková s tím, že následně kontaktovala zástupce MŠMT, vedení univerzity a zaměstnance fakulty, včetně proděkana Rákosníka, který jen pár chvil předtím do čtvrtého patra zamířil.

[chooze:article;value:536428]

15:00

V 15:02 přijíždí na hlavní budovu fakulty první zasahující policisté. Jak vypadal jejich postup, se můžete podívat zde.

"Krátce po 15:00 vběhl do místnosti kolega, že se v budově střílí. V telefonu přišla zpráva od kolegyně ze čtvrtého patra, že se opravdu střílí u nich na patře. O pár chvil později jsme sami střelbu slyšeli až v prostorech Osobního oddělení. Zamkli jsme kancelář a společně s kolegyněmi šli od oken a dveří," popisuje pak vypjaté chvíle tajemnice Zdeňka Filipová.

"V 15:04 jsem volala linku 158 a ptala se na instrukce, co dělat. Řekla jsem, že jsem tajemnice fakulty a chci rozeslat e-mail zaměstnancům. Ptala jsem se, zda je pokyn opustit budovu a jít ven, nebo se mají lidé raději zamknout v kanceláři. Operátor mi řekl, že policisté jsou na cestě a protože nezná stav objektu, nemůže dát žádné konkrétní pokyny. Požádala jsem ho, ať mi zavolá, že obratem pošlu e-mail zaměstnancům, ale již nezavolal," dodala.

Tajemnice proto e-mail zformulovala sama a v 15:15 jej odeslala. Kolegové jí odpovídali, kde se v budově nachází. Od proděkana Pehala pak získala číslo na velitele zásahu, kterému informace a kontakty na kolegy v nesnázích předala.

"Na e-maily i další zprávy, co se ke mně scházely, jsem reagovala, aby zůstali zamčení v kancelářích, dokud pro ně nepřijde policie. V průběhu útoku jsme z oken Osobního oddělení viděli, že jsou naši zaměstnanci evakuováni z budovy ještě v průběhu střelby. Viděli jsme také, že strašně rychle utkají s rukama nad hlavou. Nebyli jsme si jisti, zda je evakuuje policie," vzpomíná.

Přibližně v 15:20 střelec spáchal sebevraždu.

Policie odmítá, že by v době před útokem udělala zásadní chybu. "V tuto chvíli neexistují žádné nové pochybnosti o správnosti postupu policistů," řekl Deníku N, který s výpověďmi zaměstnanců univerzity policii konfrontoval, policejní mluvčí Jan Daněk. Přiznal ale, že mohli policisté v některých případech komunikovat lépe.

Jasně ovšem odmítl, že by byl operátor tísňové linky nedůvěřivý. Policejní šetření to prý neprokázalo. "Chápeme však, že člověku vystavenému takové stresové situaci může získávání nezbytných informací takto připadat," dodal.

Zákrok při střelbě na univerzitě byl v pořádku. Policisté jednali podle informací, které měli, tvrdí expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.