Část Čechů se vrátila z Izraele. Bylo to děsivé, už to nechci zažít, říká studentka

[chooze:gallery;value:33520]

​Lipavský na středečním ranním brífinku oznámil, že v systému DROZD je v tuto chvíli přihlášeno 181 Čechů v Izraeli. Ačkoliv se mu podařilo přivézt některé domů vládním speciálem po úterní návštěvě Izraele, podle Lipavského tam nadále zůstávají desítky Čechů, kteří se chtějí vrátit.

"Kapacita komerčních letů výrazně poklesla. Mluvil jsem s některými Čechy na palubě letadla, říkali mi, že si zkoušeli letenky koupit dvakrát i třikrát, ale bylo jim to zrušeno," popsal Lipavský. Ministerstvo zahraničí nyní jedná s ostatními resorty o dalších možných repatriačních letech.

Na celý tiskový brífink ministra zahraničí se můžete podívat zde:

​Slova Lipavského potvrdil i jeden z Čechů, kteří se vrátili vládním speciálem, Adam Derner: "Během čtyř dnů mi byly asi tři lety stornovány. Přes komerční let to skoro nešlo. A to bylo jediné doporučení, které mi ambasáda dala, abych hledal komerční lety. Chtěl jsem se vrátit okamžitě, měl jsem naplánovaný let na neděli. Snažil jsem se co nejrychleji dostat pryč, nejenom do Česka, ale kamkoliv, hlavně daleko od těch explozí."

"Byla to úplně nová situace. Začaly znít sirény, když utichly, začaly padat bomby a člověk slyší ty exploze a musí doufat, že ho nic netrefí," popsal Derner.

"Když začal útok Hamásu, tak jsem přemýšlela, co dělat. V neděli, když se ta situace nijak nezlepšovala, tak jsem kontaktovala ambasádu, jestli se nekoná nějaký speciální let pro Čechy, kteří jsou v Izraeli. V tu dobu tam zatím žádný nebyl, ale napsali mě na seznam. Plánovala jsem tam studovat, přiletěla jsem tam minulý týden a teď se vracím. Byla jsem hodně vyděšená, nebylo to nic, co bych někdy zažila. Myslím si, že ani oni tam nic podobného nezažili, jsou sice zvyklí na ostřejší situace, mívají tam poplachy kvůli raketovým útokům, ale teď to i pro ně bylo jiné," řekla studentka Jiřina Kroupová.

[chooze:article;value:525466]

​Do Česka se v noci na středu vrátil vládním speciálem společně s 34 Čechy, kteří požádali o repatriaci. Ti v zemi uvízli kvůli teroristickým útokům a z bezpečnostních důvodů zvolili raději cestu domů.

"Dobrá akce! Ministr Lipavský navštívil Izrael jako první zahraniční návštěva od začátku války a vládním speciálem veze domů první tři desítky Čechů, kteří v zemi uvízli. Česká diplomacie a bezpečnostní služby opět prokázaly své kvality," uvedl k uskutečněné misi prezident Petr Pavel na síti X.

Český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský mimo jiné v Izraeli během úterý jednal s tamním ministrem zahraničí Elimem Kohenem, prezidentem Isaacem Herzogem a hovořil i s vnučkou pětaosmdesátileté ženy, kterou unesli teroristé Hamásu. "Jejich metody nepatří do současného světa a chápu, že je Izrael nenechá bez odezvy," uvedl Lipavský, který také nabídl válkou zmítané zemi pomoc.

"Děkujeme a vítáme ministra zahraničí České republiky Jana Lipavského. Ve chvíli, kdy Izrael vede obtížnou válku proti krutému nepříteli, vaše dnešní návštěva Jeruzaléma – první návštěva ministra zahraničí od útoku Hamásu – je známkou hlubokého přátelství a solidarity mezi našimi národy," zveřejnilo úterní citaci prezidenta Herzoga izraelské velvyslanectví v Česku.

Ministr Lipavský při setkání s prezidentem Herzogem:

Lipavský jako první představitel zahraniční země navštívil Izrael. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.