Část Evropy čelí rozsáhlým výpadkům GPS. Vše ukazuje na zdroj z Baltu

Na přelomu roku začali v částech Finska, Švédska a pobaltských státech odborníci pozorovat rozsáhlé výpadky systému GPS. Podle odborníků na letectví za ně může rušení signálu, které s největší pravděpodobností vychází z ruského Kaliningradu, informuje finský deník Iltalehti. Signál GPS se používá hlavně v letecké a silniční dopravě nebo v zemědělství a v geodézii. 

Rušení signálu zmapoval například web Gpsjam, který z otevřených dat pokrývá informace o letech a vykresluje jeho pokrytí v reálném čase na mapách. Přerušený byl signál zejména v Estonsku hlavně na Nový rok a ve Finsku i během vánočních svátků, doplňuje estonská veřejnoprávní televize EER.

"Lokalizovali jsme polohu rušičky v Baltském moři, která opět způsobuje ztrátu polohy letadel na radarech. Je buď v ruském Kaliningradu, v Polsku, nebo Dánsku. Tak si vyberte, kdo by to asi tak mohl být," píše lakonicky odborník, který si říká Markus Jonsson ze specializovaného webu. Původně se úřady v Polsku, které rozsáhlé a "bezprecedentní" výpadky systémů hlásilo v prosinci, domnívaly, že je způsobuje špatné počasí, nyní se ale odborníci obrací na Rusko, které má podle nich v úmyslu záměrně rušit vojenská cvičení. 

[chooze:article;value:534759]

​Narušení signálu GPS už v prosinci potvrdilo Švédsko, tamní úřady ale uklidnily veřejnost, že díky využití dalších navigačních systémů nehrozí narušení letecké dopravy. Tamní experti však na základě otevřených dat potvrzují, že za možným pokusem o sabotáž může stát Rusko.

"Domnívám se, že jde o součást ruských vlivových aktivit nebo takzvané hybridní války. Jde o jejich snahu udržet situaci na hranici konfliktu. Mohl by to být způsob, jak Rusko zasévá nejistotu a ukazuje sílu," uvedl podplukovník Joakim Paasikivi ze Švédské univerzity obrany pro švédskou veřejnoprávní televizi SVT. Doplnil, že stále jde o nepotvrzené spekulace, ale už dříve švédská armáda zaznamenala ruské pokusy narušit signál GPS při cvičení jednotek Severoatlantické aliance v Pobaltí. 

Švédská televize v souvislosti s rozsáhlými výpadky upozornila i na to, že právě v oblasti ruského Kaliningradu před Vánoci cvičilo zhruba 20 jednotek takzvané ruské Baltské flotily zaměřující se na kybernetické útoky, což avizoval i Kreml. 

Finsko uzavřelo hraniční přechody s Ruskem (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.