Moderní bydlení

Část Evropy sužují úmorná vedra. Řada zemí bojuje s rozsáhlými požáry

Ulice univerzitního města Cambridge se vylidňují, zatímco pláže na obvykle dešti sužovaných britských ostrovech jsou přeplněné. Meteorologické stanice v Anglii v pondělí naměřily 35 stupňů Celsia ve stínu. Ještě vyšší teploty zaznamenali v Paříži. S vedrem se ale lidé potýkají i ve Španělsku nebo Itálii. "Je velké horko, procházíme se, ale vždy se zmrzlinou v ruce nebo alespoň s vodou. Není to snadné," říká turistka z Brazílie Fabiana Laurentiová.

Největší problémy s vysokými teplotami ale zažívá Řecko. Rekordní vedra a sucha způsobují rozsáhle lesní požáry, oheň se už dostal na dohled centra historických Atén. Ačkoliv se postup místy až pětadvacetimetrových plamenů už podařilo zastavit, pro některé domy na předměstí řecké metropole bylo pozdě. 

[chooze:article;value:569122]

"​Snažíme se namočit veškeré dřevo a hořlavý materiál. Děkuji Bohu, že přestalo foukat, jinak bychom uhořeli. Od téhle ulice dál ale všechno hoří," stěžuje si obyvatel aténského předměstí Vassilis Tselepis.

Tisíce lidí museli záchranáři evakuovat. Jednu ženu se jim ale z plamenů zachránit nepodařilo. Podle úřadů požáry vypukly na čtyřiceti různých místech a nebezpečí vzniku dalších potrvá po celý týden. Uhasit se je snaží na 700 hasičů, dvě stě požárních vozů a pětatřicet vrtulníků a letadel.

"Postavím si u domu velkou vodní nádrž, jinak to nepůjde. Měl by jí mít povinně každý dům. Nestačí se jen zbavit suchého roští, mělo by se lidem nařídit, aby měli alespoň 30 kubíků vody a vybavení k hašení. Jedině tak můžeme zachránit své domovy," poznamenal obyvatel Atén Giannis Alvanos.

Řecko požádalo o pomoc unijní státy. Evropská komise oznámila, že technika a personál míří do Řecka i do Albánie, kde požáry zasáhly jihozápadní pobřeží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.