Moderní bydlení

Část firem nabízí nový benefit. Pracovníci si mohou levně půjčit

Zaměstnanec dostane peníze na ruku třeba na nákup dárků a firma má jistotu, že neodejde třeba ke konkurenci. Zaměstnanecké půjčky se staly jedním z nejzajímavějších benefitů. Nově ho zavádí třeba brněnský dopravní podnik. "Zřídili jsme fond, ze kterého mohou naši zaměstnanci čerpat bezúročné půjčky na pokrytí zvýšených nákladů," vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Řidiči tramvají, autobusů nebo trolejbusů dostávají statisícové náborové příspěvky a půjčka v době rostoucích cen energií je další z řady benefitů. Získat ji může téměř každý. "Nesmí být v exekuci a musí splácet tisícovku měsíčně," dodala Tomaštíková.

Jedinou nevýhodou firemních půjček je, že ještě víc připoutají zaměstnance k jeho chlebodárci. Dlužník musí zpravidla celou částku splatit při ukončení pracovního poměru Průzkum svazu personalistů potvrdil, že o firemní peníze mají i tak zaměstnanci velký zájem a nabízí je už téměř třetina firem. "Tuto možnost poskytuje 31 procent firem," sdělil spoluautor výzkumu Martin Fortelný.

[chooze:article;value:476063]

Například Škoda poskytuje zaměstnancům půjčky na tepelná čerpadla, fotovoltaiku, nebo nabíjecí stanice pro elektroauta. "Za rok 2022 půjčíme zaměstnancům sto milionů korun," prozradila mluvčí Škoda Auto Martina Špittová.

Banky takovým nabídkám konkurovat nemohou. Půjčky a hypotéky teď nabízejí s úrokem kolem 6 procent a lidé o ně prakticky přestali mít zájem. "Pro řadu lidí je teď hypotéka nedostupná," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Velký zájem je i o další firemní benefity, které pomohou překlenout finančně náročné období Vánoc. Někde si mohou zaměstnanci vybrat třeba několik výplat předem, nebo dostat část mzdy už v průběhu měsíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.