Část firem nemá o brigádníky zájem. Nechce je zaučovat

Zaměstnavatelé i brigádníci se shodují na tom, že bezesporu nejlepším legálním způsobem pro krátkodobý letní přivýdělek je takzvaná dohoda o provedení práce.

"Jde o to, že to jsou doopravdy studenti. Takže většina z nich vždycky jde na dohodu. My víceméně jako nikoho jinýho nezaměstnáváme. Pokud ano, tak jsou to doopravdy stálí zaměstnanci," říká Vojtěch Šíp z půjčovny lodí a správy kempů.

[chooze:article;value:530520]

​"Podmínkou je, že dohodář nesmí odpracovat pro jednoho zaměstnavatele za rok více než 300 hodin. Tento pracovní vztah si ale nesmíme plést s dohodou o pracovní činnosti, která se hodí spíše na menší, zato dlouhodobější přivýdělek v průběhu roku. Pro studenty má dohoda o provedení práce jednu nespornou výhodu," vysvětluje advokát Jan Černý.

Pokud si nevyděláte víc jak deset tisíc, tak tento příjem nepodléhá odvodům, kromě takzvané srážková daně. Ale ta se netýká příjmu, který je jediným příjmem toho člověka. Toho využívá například studentka Natálie z Českých Budějovic. "Snažím se prostě přivydělat si nějakou kačku tím, abych nepřesáhla deset tisíc, aby mi to nemuseli danit jako studentovi," vysvětluje.

[chooze:article;value:559024]

​Letos se ale práva pro dohodáře obecně rozšířila. Nově mají třeba nárok na příplatky za práci v noci, o víkendech nebo o svátcích. Mohou si také brát volno na svatbu nebo návštěvu lékaře. A za každých 20 odpracovaných hodin mají zhruba jednu a půl hodiny dovolené. Výhod se dočkali také brigádníci v kategorii 15 až 18 let.

"Nově tito nezletilí nepotřebují souhlas svých rodičů. Musí ale splnit podmínku. A to, že musí mít dokončenou školní docházku," upozorňuje Černý.

Možná i proto zaměstnavatelé stále častěji upřednostňují takzvaný švarcsystém už i mezi brigádníky. Je totiž za určitých podmínek výhodnější. O nárůstu poštu osob OSVČ svědčí i statistiky.

[chooze:article;value:554356]

​Brigádník si založí živnost a vystavuje faktury. Povinnosti stran daní a odvodů si ale musí řešit sám. Navíc nemá nárok ani na příplatky ani na dovolenou.

Najít brigádu ale není jednoduché. Firmy nemají o brigádníky moc zájem a volná místa jsou tak prakticky jen pro sezónní práce, ale ani těch není moc. Jirka a Kryštof studují střední průmyslovou školu a o prázdninách by si rádi přivydělali.

"Brigádu na léto ještě pořád sháním, ale už mám zkušenosti z nějakých předchozích let, kde jsem dělal základní kancelářskou práci," říká student Jiří. "Na léto jsem si už našel brigádu. Budu prodávat v obchodě s teniskami, což mě baví," uvádí Kryštof.

[chooze:article;value:559603]

​"Firmy častokrát nejsou ochotné nebo nemají zájem ty brigádníky cvičit nebo zaučovat a v podstatě se jim to nevyplatí," domnívá se František Boudný, ředitel personální agentury předvýběr.cz.

"Obecně platí, že ve stavebnictví se pohybujeme okolo 150 korun za hodinu, v gastru to bývá více, vzhledem k tomu, že tam jsou nějaké příplatky. Tam už se dostáváme na 200 korun na hodinu," dodává Boudný.

A pokud letos nemáte možnost letět na dovolenou, můžete alespoň brigádničit na letišti. "Co se týká letních měsíců, tak samozřejmě poptáváme ještě nějaké pozice. Jsou například ve stravování, cateringu nebo parkování," informuje mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Podle personálních agentur ale klesá i zájem o brigády mezi studenty středních i vysokých škol. "Je to z důvodu času, kdy třeba nechtějí obětovat dva měsíce prázdnin k tomu, aby někde pracovali," vysvětluje Boudný.

Dalším důvodem je ekonomická situace, která je nenutí k tomu, aby někde pracovali. Mnoho z nich třeba bydlí u rodičů a nemají tak žádné výdaje na bydlení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.