Část Itálie zasáhlo tornádo. Kusy střechy poškodily auta, na parkovišti létalo sklo

Oblíbenou a hojně navštěvovanou oblast italské Padovy zasáhlo v úterý ráno tornádo. O několik hodin později zasáhl druhý tornádový vír město Rovigo v Benátsku, informoval portál corriere.it

Náhlá vichřice a následné tornádo postihlo oblast krátce po 11. hodině, upřesnili meteorologové na stránce ilmeteo.it. V Rovigu se utrhla střecha skladu, který je vedle jednoho z místních supermarketů, a dopadla na zaparkovaná auta. Lidé, kteří tam v té chvíli byli, zpanikařili. "Kusy střechy poničily několik vozidel, zadní skla oken létala po okolí," popsali webu Corriere svědci události.

[chooze:article;value:560842]

Hasiči zasahovali u více než dvou stovek případů, mimo jiné vyprostili ze zatopeného podjezdu ženu zaklíněnou v autě. Vítr lámal větve stromů, které s sebou strhly pouliční osvětlení. Na silnici v centru města dosáhla voda až 30 centimetrů, mnohé šachty byly totiž brzy ucpané a nebyly schopné všechnu vodu odvádět. Počasí narušilo také ústní maturitní zkoušky, část školy je pod vodou. 

Z města Rovigo se postupně bouřky podle meteorologů přesunuly do oblasti Dolní Padovy. V Boara Pisani byli v pohotovosti hasiči i členové civilní ochrany. "Byla to silná vodní bomba," řekl starosta Andrea Gastaldello.

"Byl jsem připravený vyhlásit pro náš region stav nouze. Benátsko totiž v posledních dnech zasáhlo špatné počasí už poněkolikáté. Zanechalo za sebou velké škody," poznamenal v úterý večer guvernér Benátska Luca Zaia.

Vydatné srážky spadly také na severu Toskánska, kde hasiči pomocí člunů vyprošťovali řidiče uvězněné v zaplavených ulicích. Hladiny řek se zvedly natolik, že bylo nutné vydat červené varování, které platí i pro okolí měst Modena a Piacenza, upřesnila tisková agentura ANSA.

Meteorologové předpokládají, že přeháňky budou pokračovat až do čtvrtka, nejhůře na tom budou provincie Ligurie, Piemont, Toskánsko, Umbrie a region Marche.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.