Část lékařů odmítá sloužit přesčasy, rozšiřují protest proti vládě

Lékaři jsou jenom lidi – tak zní heslo, pod kterým upozorňují především mladí lékaři na přesčasy ve zdravotnictví. "Určitě se dá dělat to, aby přesčasů bylo přiměřené množství. Tak, aby lékaři mohli pracovat, ale měli také čas na svůj osobní a rodinný život. A hlavně aby přesčasy nebyly na úkor bezpečí a zdraví pacientů," shrnul v pondělní Snídani požadavky protestujících zástupce předsedy spolku Mladí lékaři Albert Štěrba. 

Trpělivost podle všeho nyní dochází stále více lékařům. Někteří si přestávají služby brát a připravení jsou i stávkovat. "Je to teď velice živé téma. Myslím si, že mnoho lékařů vypoví služby tak, aby to systém pocítil," dodal Štěrba. 

[chooze:article;value:521637]

​Pomoci s přesčasy má novela zákoníku práce, která bude zakazovat pracovat déle než 12 hodin. Ani to ale není podle lékařů ideální řešení. Hlavní je podle nich zlepšení komunikace, vyšší finanční ohodnocení a omezení celkového počtu služeb na jednoho lékaře. Protestní výzvu k pondělí podepsalo několik tisíc lékařů, datum případné stávky však zatím není jasné. 

"Za to nemůže ani současná vláda, ani současný ministr. Za to můžou všechny předchozí. Třeba pan inženýr Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole, který byl také ministr a nikdy to neřešil," kritizuje situaci lékař a místopředseda výboru Společnosti všeobecného lékařství Cyril Mucha. Pomyslnou kapkou, která protesty spustila, bylo totiž právě Ludvíkovo vyjádření o tom, že by podle něj mladí lékaři měli přesčasy sloužit, aby se dřív svůj obor naučili. 

"Sám si nikdy tyto služby nevyzkoušel a teď tady rozdává knížecí rady mladým lékařům, jak to dělat, popřípadě že je nepotřebuje," pokračoval Mucha. Souhlasí s ním i spolek Mladí lékaři. "I pan ředitel svůj provoz na mladých lékařích a lékařkách staví. 24hodinový provoz by bez nich nikdy nepostavil," dodal Štěrba. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.