Moderní bydlení

Část lidí v Ostravě stále nemůže domů. V Nové Vsi jedou čerpadla naplno

Do zaplavené poloviny Nové Vsi je vstup stále zakázán. Domů se už těší i Romana Hermová. Ze zatopeného domu se evakuovala s třemi adoptovanými dcerami. "Holky vzaly pod paži peřinu. Mají jedny kaťata – jenom to, co měly na sobě," popsala.

"Vzala jsem aktovku s učením a zbytek jsem tam nechala," uvedla Nela Balogová. Teď bydlí společně se synem v jednopokojovém bytě. Domů zatím nemohou ani další obyvatelé Nové Vsi. Ti se potřebují dostat domu, aby mohli otevřít okna a začít vysoušet.

[chooze:article;value:574845]

​"Valná část obytných nemovitostí by mohla být přístupná do nedělního večera," sdělil starosta ostravské Nové Vsi Tomáš Lefner (SNK pro Novou Ves – LIST). Ještě v pondělí byly garáže v Nové Vsi pod vodou. Od té doby klesla hladina díky velkokapacitním čerpadlům o téměř dva a půl metru. Kvůli tomu hasiči museli jedno z čerpadel posunout o 30 metrů. Jinak by bylo na suchu.

"Odhadovaná doba nasazení může být v řádu následujících dvou dnů," prohlásila mluvčí hasičů Jana Urbancová. Od soboty zase jezdí do Ostravy vlaky. Kvůli záplavám to týden nešlo. Prozatím končí v Ostravě Vítkovicích. Vlaky už jezdí z Ostravy i na Slovensko. Do Polska zatím nemohou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.