Část lidovců chce Jurečkovu hlavu. Hovoří se už o několika kandidátech

V posledních týdnech se stále častěji hovoří o možné rezignaci předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Na jeho hlavu se snesla vlna kritiky poté, co pro svůj resort uspořádal vánoční večírek, na kterém byl i v době, kdy českou společnost šokovala střelba na filozofické fakultě. Možné odvolání Jurečky z čela lidovců projednával celostátní výbor strany a nakonec ho v setrvání podpořilo 25 ze 30 členů širšího vedení. 

Za ministra se postavil i premiér Petr Fiala (ODS). "Jasně se k tomu postavil, přiznal svou chybu a omluvil se všem, kterých se to dotklo, a to si myslím, že je správný postoj. Je vidět, že i orgány KDU-ČSL tu jeho omluvu a to vysvětlení tímto způsobem akceptovaly," uvedl předseda vlády. Bezprostředně potom se ale proti současnému šéfovi lidovců začaly ozývat hlasy stranických kolegů, zvlášť těch z jihu Čech. 

[chooze:article;value:536957]

Vládní KDU-ČSL si bude volit nové vedení na sjezdu, který je naplánovaný až na říjen. Lidovci ho posunuli z původního jarního termínu kvůli dřívějším volbám do Evropského parlamentu a krajských zastupitelstev. Proti se ale později postavili jihočeští lidovci, kteří kvůli situaci kolem Jurečky oficiálně vyzvali ke svolání sjezdu co nejdřív.  

"Když se podíváte na západ od nás, tak za podobné kauzy, která se odehrála 21. prosince, respektive za ten způsob komunikace, standardně ministři a vicepremiéři po celé Evropě rezignují. Já jsem přesvědčen, že po takovém kroku měla být vyvozena politická odpovědnost," uvedl pro TV Nova lidovecký poslanec a místopředseda krajského výboru v Českých Budějovicích Šimon Heller, který vyzval k tomu, aby na důležité rozhodnutí o předsedovi nečekala strana tři čtvrtě roku. 

[chooze:article;value:537188]

​"Já to nevnímám pouze jako kauzu Mariana Jurečky, ale jako to, kde se KDU-ČSL nyní nachází. Jsem přesvědčen, že potřebuje co nejurgentnější sjezd, aby si vydefinovala, jak postupovat dál," sdělil poslanec Heller, který by chtěl v hlasování zhodnotit i nízké preference lidovců. Ty se dlouhodobě pohybují na hranici dvou až tří procent hlasů. Bez koalice SPOLU by tak strana chyběla ve Sněmovně. 

Souhlasí s ním i předseda krajského výboru v Českých Budějovicích Milan Třebín. "Myslím si, že personálie Mariana Jurečky, respektive jeho forma omluvy ke katastrofě u filozofické fakulty, celou věc akcelerovala, nehledě na klesající preference," sdělil. O výměně předsedy se podle oslovených lidovců diskutuje v celé straně a zaznívají jména desítek kandidátů.

Hladík do čela? 

Jako první možnou kandidaturu na předsedu v diskuzním pořadu Za pět minut dvanáct připustil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). "Za předpokladu, kdy by Marian Jurečka neobhajoval post předsedy strany, tak kandidaturu jako místopředseda zvážím. Bude hodně záviset na tom, jakým způsobem jednotlivé regiony a kraje přistoupí v nominacích," řekl. 

​Jako o možném Jurečkově nástupci se spekuluje i o bývalém předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi, senátorovi Jiřímu Čunkovi nebo europoslanci Tomáši Zdechovském. I přes kritiku se europoslanec ale Mariana Jurečky zastává. "Ti, kdo jsou schopni být lídry politické strany, jako je KDU-ČSL, bych napočítal na prstech jedné ruky. V tuto chvíli nemám ambici být předsedou, ale budu dělat maximum pro to, aby strana vyšla po každý volbách silnější, a budu ji vždy hájit," řekl. 

[chooze:article;value:536673]

Naopak velmi kritický k současnému předsedovi je senátor Jiří Čunek, podle kterého měl Jurečka odstoupit z ministerstva práce kvůli tomu, že nesouhlasí s jeho působením v kabinetu Petra Fialy. O tom, že by se znovu ucházel o křeslo předsedy lidovců, ale podle svých slov zatím neuvažoval.

"Myslím si, že to je otázka, která je pro mě skutečně daleko. Mezitím se ještě bude kandidovat do krajů. Touto otázkou se v tuto chvíli nemusím zabývat. Ještě to pro mě není na pořadu dne," uvedl pro TN.cz. Jurečku by v další kandidatuře podle svých slov nepodpořil hlavně kvůli tomu, že ve vládě podpořil zrušení takzvané superhrubé mzdy a stojí za návrhy k důchodové reformě i konsolidačnímu balíčku. 

Kandidaturu nevyloučil ani Pavel Bělobrádek, který byl předsedou lidovců devět let. "Co se ukáže, to uvidíme, třeba nebudu spokojen s tím, kdo na podzim se bude chtít do čela strany postavit, a vyloučit to nemůžu," sdělil. V roce 2019 místo přenechal současnému ministrovi zemědělství Marku Výbornému. Tehdy odcházel s tím, že pokud se straně nebude dařit, je ochotný se do jejího čela vrátit. 

V pořadu Za pět minut dvanáct ministr životního prostředí Petr Hladík nevyloučil, že by mohl proti Marianu Jurečkovi kandidovat:  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.