Část Moldavska chce po Rusku ochranu. Opakuje se ukrajinský scénář

Podněstří, což je separatistické území na východě Moldavska, požádá Moskvu o ochranu. Informovala o tom ruská agentura TASS. Rozhodnout o tom měl sněm v hlavním městě Tiraspolu uspořádaný prezidentem Vadimem Krasnoselským.

Rozhodnutí mělo padnout v souvislosti "se sílícím tlakem ze strany Moldavska a s ohledem na trvalý pobyt více než 220 tisíců ruských občanů" na území Podněstří. Tamní představitelé zároveň pochválili roli Ruska jako garanta míru na Dněstru. Právě tato řeka tvoří z velké části západní hranice tohoto území. 

Další ruská agentura RIA dodává, že podle podněsterských představitelů Moldavsko „zintenzivnilo používání blokády a restriktivních opatření zaměřených na podkopání ekonomického potenciálu, zničení základů nezávislosti a státnosti, vnucování cizích hodnot, které odporují historické pravdě a základům identity jediného mnohonárodnostního podněsterského lidu".

[chooze:article;value:543654]

"Současná kritická situace vyžaduje naléhavou a maximálně aktivní mezinárodní intervenci, abychom zabránili eskalaci napětí a zabránili tomu, aby se situace rozvinula v krizi," vyzývá proto Podněstří Rusko.

Podněstří, jehož obyvatelé tvoří přibližně po třetinách etničtí Moldavané, Rusové a Ukrajinci, se prakticky zároveň s rozpadem Sovětského svazu odtrhlo od Moldavska. Následnou válku v roce 1992 ukončilo až příměří sjednané Ruskem. To má po na tomto území početnou vojenskou posádku a na dění v separatistické republice má proto silný vliv. 

Už minulý týden zveřejnil americký Institut pro studium války varování, že Podněstří směřuje k referendu o připojení k Ruské federaci. To by údajně mohl ruský prezident odsouhlasit už ve čtvrtek. Není to ale poprvé, kdy se mluví o připojení Podněstří k Rusku. Spekulovalo se o něm například i v březnu roku 2014, tedy v době, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym. Informovala o tom například BBC.

Právě paralely s děním na Ukrajině vzbuzují ve spojitosti s Podněstřím obavy. Ochranou separatistických oblastí na východě země totiž v roce 2022 ruský prezident Vladimir Putin obhajoval zahájení rozsáhlé invaze.

Ukrajinu čeká nejistý rok. Velmi brzy může přijít o svého hlavního spojence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.