Část Pražského hradu se uzavře. Turisté přijdou o střídání stráží

Příští pondělí 8. července začne rekonstrukce Brány gigantů na Pražském hradě. Brána proto bude pro veřejnost uzavřena několik týdnů, a to až do posledního srpnového týdne.

Návštěvníci tak neuvidí slavnostní střídání hradní stráže. Nahradí ho každé poledne čtvrthodinové vystoupení příslušníků Hudby Hradní stráže na III. nádvoří.

Důvodem rekonstrukce je výměna bezpečnostních sloupků. Podle Pražského hradu jsou u Brány gigantů na hranici životnosti a je třeba je vyměnit. Návštěvníci budou moci z Hradu odcházet na Hradčanské náměstí nově přes jižní boční bránu na I. nádvoří, tedy stejným směrem, jakým nyní vcházejí.

[chooze:article;value:563028]

​Po dobu sedmitýdenní rekonstrukce také místo prohlédnou archeologové a hradní stráž bude chybět na svých stanovištích, odkud zmizí i její budky.

Brána gigantů, hlavní a slavnostní vstup s monogramem Marie Terezie a Josefa II., je charakteristická hlavními pilíři se sousošími bojujících gigantů. Všechny sochy byly vytvořeny v letech 1770 až 1771, originály ale v roce 1921 nahradily kopie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.