Část rukojmích zůstává v Gaze. Budeme pokračovat v boji, uvedl Netanjahu

Filipíny, Čína, Řecko nebo Spojené státy. Židé po celém světě si připomněli rok od teroristického útoku Hamásu na Izrael, při kterém zemřelo přes 1 200 lidí. Další stovka stále zůstává v zajetí teroristů. Právě kvůli nim izraelský premiér boje ukončit nehodlá.

"Při každém setkání s pozůstalými rodinami slyšíme stále dokola stejnou zprávu: nesmíme předčasně zastavit válku. Dokud bude nepřítel ohrožovat naši existenci a mír naší země, budeme pokračovat v boji. Dokud budou naši rukojmí v Gaze, budeme pokračovat v boji. Žádného z nich neopustíme. Já to nevzdám," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Vzpomínku na pohřešované a oběti připojil americký prezident Joe Biden, židovskou komunitu v New Yorku navštívil s jarmulkou na hlavě kandidát na prezidenta Donald Trump a památku zavražděných uctila i Kamala Harrisová.

[chooze:article;value:577302]

​"V rezidenci viceprezidenta Spojených států za chvíli zasadíme strom. Tento strom věnujeme všem obětem čistého zla – lidem, které Hamás zmasakroval," uvedla viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Izraelská armáda v den výročí ještě zintenzivnila své útoky na jihu Libanonu. Při jednom z náletů se jí údajně podařilo zabít dalšího vysoce postaveného velitele Hizballáhu. Hranice Libanonu navíc překročili další izraelští vojáci.

V noci na úterý byly v centrální části, ale i na severu Izraele slyšet sirény. Hamás nepřestal s raketovými útoky ani v den výročí masakru. Po celém Jeruzalémě jsou stále vidět žluté praporky a stuhy, které symbolizují hnutí Bring Them Home Now (Přiveďte je domů. Hned.), které požadují okamžitý návrat rukojmích, které Hamás odvedl do Pásma Gazy. Symbolizují i protest proti vládě, kterou lidé viní z toho, že se rukojmí ještě nepodařilo osvobodit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.