Část sršní asijských přežila likvidaci hnízda v Plzni. Umrznou, míní odborníci

[chooze:gallery;value:33501]

​Zlikvidované sršně asijské už zkoumají odborníci v laboratoři, aby získali představu o tom, jak se tento invazní druh v českých podmínkách chová. "Já odhaduji, že se tam v hnízdě nacházely tisíce jedinců. Těch larev je tam opravdu hodně," říká Jan Walter, entomolog Západočeského muzea v Plzni. Zlikvidovaný sršní příbytek má celkem deset pater, váží zhruba osm kilo a měří 75 centimetrů.

"Hnízdo je docela velké a členité. Nechceme ho poškodit, takže s tím musím zacházet opravdu jemně," dodává Walter. Důkladná analýza může být velmi cenná při řešení případných dalších problémů s těmito nezvanými hosty.

[chooze:article;value:524990]

​Pracovníci Západočeského muzea se v úterý vrátili do plzeňské čtvrti Skvrňany, kde se problematické hnízdo nacházelo. Pár asijských sršní ještě létalo kolem stromu a hledalo odstraněné obydlí.

"Jak je vidět po zásahu, tady pár jedinců zbylo. Není jich moc. Tyhle sršně určitě zahynou. Nepřežijí ani chladné noci, které za pár dnů přijdou," vysvětluje biolog Západočeského muzea v Plzni Jan Bureš.

Podle ochránců přírody jsou sršně schopné se rychle rozšířit. Proto je důležité, aby lidé hlásili byť jen podezření na jejich výskyt a ideálně pořídili i fotografie. Poznat sršeň asijskou prý může i amatér.

"U nás je forma, která je u konce zadečku tmavší a je o trošku menší a opravdu lítá jinak a nekoordinovaně,“ dodává Bureš. Ochránci přírody by měli zpozornět také v okolí Českých Budějovic a v Podkrušnohoří – tam jsou totiž podle odborníků pro šíření sršně asijské nejlepší podmínky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.